0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Civilizace14. 4. 20184 minuty

Léčba chilli

Pokud vás pálivé jídlo nezabije, pravděpodobně vás posílí

Ve vrcholovém sportu se podobné věci zkrátka stávají. Ihned po soutěži začal třiačtyřicetiletý závodník trpět problémy s dýcháním. Druhý den se přidaly bolesti krční páteře a prudké bolesti hlavy. Neurologové nejprve nic nezjistili, vyšetření mozku ovšem záhy odhalilo, že pacient trpí tzv. syndromem reverzibilní mozkové vazokonstrikce, při němž náhlé stahování cév v hlavě způsobuje ochromující bolesti.

Tipujete na boxera nebo ragbistu a následky úderu? Kdepak. Případ, který čerstvě zachytil odborný lékařský časopis BMJ Case Reports, má překvapivější příčiny. Náš pacient si potíže přivodil pojídáním pálivých chilli papriček. A protože se tahle kratochvíle na planetě Zemi těší stále větší oblibě, rozhodli jsme se prozkoumat její zdravotní souvislosti.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ptáci ano, savci ne

Konzumace chilli papriček podle statistik stoupá zhruba o tři procenta ročně. Dnes lidstvo spořádá o 130 procent víc chilli než v době, kdy padala berlínská zeď. Papričky samy z toho asi moc radosti nemají. Jejich pálivost, způsobená alkaloidem jménem kapsaicin, podle biologů představuje ochranné evoluční opatření.

Po pozření aktivuje receptory bolesti (stejné jako pálení způsobené vysokou teplotou), kterými jsou vybaveni všichni savci. Kapsaicin tak měl rostlinu chránit před sežráním býložravci. Naopak ptáci tyhle receptory nemají, takže mohou chilli bezbolestně zobat a ve svém trusu pak roznášet semínka široko daleko.

A žádný savec pálivé chilli opravdu dobrovolně nepozře.

Tedy s…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc