Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K čemu je nám veto?

Respekt 9/2018

Nelze souhlasit s panem Žantovským. O jeho výroku bychom totiž mohli bez ostychu tvrdit, že není ničím rozdílný od těch, které chrlí předseda strany SPO Tomio Okamura. Právě on je nejvýraznějším prosazovatelem zákona o obecném referendu. Jeho přičiněním se návrh dostal až na půdu Poslanecké sněmovny. Vidina čisté přímé demokracie sice může být pro někoho lákadlem, ovšem v dnešní době by nemohla fungovat. Referendum je velice problematickým způsobem rozhodování o státních záležitostech vzhledem k tomu, že laická veřejnost je snadno ovlivnitelná skrz dezinformační kampaň, a na to není Česko kvůli svému historickému a politickému vývoji připraveno. V důsledku by mohly strany obrátit výsledek lidové volby ve svůj prospěch.

Jestliže referendum není vhodné pro rozhodování o našich vnitropolitických záležitostech, je ještě méně vhodné pro řešení evropských otázek. Necítím se kvalifikována určovat podobu unijního práva v tak zásadních otázkách, jako je to, jestli se má hlasovat jednomyslně, či většinově, přestože se o tuto problematiku zajímám. Můžeme si tedy jen domýšlet, jak by výsledek referenda vypadal v naší euroskeptické, k dezinformacím náchylné společnosti a jaké dopady by měl pro naše členství v EU. Závisí tedy pouze na uvážení pana Žantovského, jestli je opravdu přesvědčen, že podstoupit toto riziko by mohlo být pro Česko přínosné.

Hana Grohová

Před volbou nového prezidenta prohlásili poslanci J. Foldyna z ČSSD, J. Faltýnek z ANO a R. Fiala z SPD, že je nutné, aby se prezidentem stal Miloš Zeman, protože hájí české národní zájmy. Co jsou české národní zájmy, již blíže nespecifikovali. Hledal jsem všude možně, ale definici nenašel. Dovolil bych si tedy definovat je tak, jak to vidím já:

1. Aby se na území našeho státu neodehrál v budoucnu žádný válečný konflikt či jakési regionální nebo politické eskalované střety, při kterých by umírali lidé.

2. Aby v naší zemi byli všichni lidé spokojeni.

3. Protože jsme evropská země, tak abychom byli pevně zakotveni v evropských strukturách. Jinými slovy, aby se naše země uprostřed Evropy souběhem podivných okolností nestala ocáskem Orientu.

Je tedy naším národním zájmem, aby zde neomezeně dlouho vedla náš stát vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny a v čele s člověkem, který je údajně bývalý agent StB a nadto je trestně stíhaný? Asi ne. Když to však není naším zájmem, tak čím je? Kdo má zájem na stupňující se nestabilitě a rozkladu našeho státu?

Jiří Rydlo

Ačkoli váš časopis pravidelně kupuji a čtu již od dob, kdy byl šéfredaktorem V. Mlynář, dosud mě nic nepřimělo k tomu, abych vám napsal. To se změnilo po inauguraci. Není snad nic trapnějšího a směšnějšího, než když vítěz prezidentských voleb neunese tíhu svého těsného vítězství a namísto státnického projevu proneseného s nadhledem začne téměř osočovat ty, kteří mu cestu za mocí neulehčují. Tedy novináře z jiných médií, než jsou ta politickou mocí vyvolená. A to ani v době, kdy se na Slovensku skutečně a drsně splnila jeho slova pronesená v přítomnosti vládce Kremlu.

Můžeme se smířit s tím, že se jedná o přirozenou ztrátu soudnosti s postupně ubývající schopnosti vnímat realitu mimo svoji bublinu, jíž samolibý vládce sdílí se svými pochlebovači, patolízaly a všemožnými rádci toužícími po udržení moci. Nicméně tyto osoby mající plná ústa demokracie, nejsou demokratické společnosti nijak ku prospěchu. S drzostí sobě vlastní obviňují nezávislé novináře, kteří jejich populismu dokážou mnohdy velmi dobře oponovat, ze střetu zájmů, zaujatosti, záměrné lži, aniž by byť jen náznakem připustili, že je to naopak. Lháři jsou oni sami.

Proto bych rád všem poctivým a skutečnou pravdu hledajícím novinářům rád vyjádřil svou podporu. Nejsem novinář, ale umím si, možná, představit, že tlak, který je na vás kladen, může být ubíjející a není snadné mu čelit. Přesto věřím, že toto období vzrůstající arogance moci a všeobecné dehonestace vašeho povolání dokážete ustát. Máte na to dobře našlápnuto.

Petr Stráský,
České Budějovice

Chci poděkovat za vaši práci Je nesmírně důležitá. Již řadu let vás čtu a ještě nikdy jsem neměl větší potřebu vám vyjádřit podporu než nyní po inauguračním projevu Miloše Zemana. Jsem znechucen tím, jak někteří čelní politici utočí na média, jež jsou k nim kritická, že pro předsedu vlády v demisi a pro prezidenta není rozdílu mezi lží a pravdou. Jsem přesvědčen, že i nadále budete vykonávat svou práci tak jako doposud. Minulé pondělí jsem se zúčastnil pokojné demonstrace na Václavském náměstí, a bude-li (jak doufám) další (například na podporu ČT a dalších zemanovci lynčovaných médii), hodlám se zúčastnit též a vyjádřit tím tak svůj postoj.

Ondřej Faltys

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].