Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Autor: Getty Images
Autor: Getty Images

DŮM

Apple divadlo

Premiéra nového iPhonu X minulý týden se odehrála v divadle. I to mělo premiéru. Poprvé se otevřel Steve Jobs Theatre v kalifornském Cupertinu. Nad zemí je vidět kulatý pavilon ze skla – nedělené tabule jsou vysoké šest metrů, nad nimi se vznáší subtilní disk střechy. Sál je pod zemí a v něm tisíc sedaček z pravé kůže. Protože tady se nešetřilo, stejně jako v celém právě dokončovaném kampusu firmy Apple za pět miliard dolarů. Navrhl londýnský ateliér Foster + Partners, prosadil ještě Steve Jobs. Na zahájení pohlížel z obří fotografie.

ČLOVĚK

„Už nám tu chybí jen kosmodrom.“

Minulý týden získal územní povolení návrh architekta Jakuba Ciglera na úpravu spodní části Václavského náměstí. Nesouhlas ale budí mohutné rampy pro vjezd do plánovaných podzemních garáží. Komentář na Facebooku Klubu za starou Prahu:

VĚC

Glazura art

Autor: Gabriel Urbánek
Autor: Gabriel Urbánek

Už pět let designér Milan Pekař míchá glazury, vypaluje, nechává v nich růst krystaly – a dovádí tak techniku glazování k dokonalosti. Poslední vázy jsou lesklé, v glazurách je množství kovů, jako je železo, mangan či molybden, které vytvářejí krystaly nevídaných trojúhelníkových tvarů. Zajímá to mineralogy i milovníky designu. Krystalické vázy budou spolu s pracemi dalších českých keramiků vystavené v Brompton Design District v Londýně – po celém městě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].