Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Odpovědnost Donalda Trumpa dožene

Co přinese Evropě? Spojí se s Putinem? Zastaví globalizaci? Zatím nikdo neví, co nový americký prezident provede. S politickým geografem Michaelem Romancovem se o tom ale dá zasvěceně a zábavně mluvit už teď.

Michael Romancov • Autor: Milan Jaroš
Michael Romancov • Autor: Milan Jaroš

Na co se s prezidentem Donaldem Trumpem těšíte?

Že jej dohoní odpovědnost. Spustil kampaň jako rodeo, neustále bezuzdně žvanil a možná sám nečekal, že může zvítězit. Nejsem psycholog, nicméně zdálo se mi, že při vítězném projevu nebyl jen dojatý, ale i trochu překvapený.

Jeho heslem bylo „Make America Great Again“ (Udělejme Ameriku znovu velkou) a v úřadě si podle mého názoru uvědomí, že americká velikost je spojená s vystupováním ve světě. Přičemž spousta jeho návrhů v zahraniční politice by zemi ve výsledku uškodila a jeho voliče zarmoutila.

Velkou část Trumpových voličů však zahraniční politika nezajímá, rozhodovali se kvůli domácím tématům.

Jenže i těch se dotkne, pokud se přeruší nějaký z globálních dodavatelsko-obchodních řetězců. Ve Spojených státech jsou regály plné zboží Made in China a Trump na to nadává, ale pokud nějakým unáhleným krokem vyvolá kolaps globálních toků a Američanům omezí konzum, tak je hodně naštve.

Jak by k tomu mohlo dojít?

Trump tvrdí, že vrátí do USA pracovní místa, která zmizela do Číny. Jenže to byl pomalý, postupný proces, jenž mnohým Američanům přinesl zisky a jiné poškodil. Jak to chce zvrátit? Nařídí firmám, aby produkci zboží vrátily domů? Takové změny nejde dělat rychle.

Ovšem pokud by skutečně bouchnul do stolu, chtěl změnu tady a teď a například zavedl cla, kvóty, tarify, které by výrazně poškodily Čínu, mělo by to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].