Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Dva hříchy, které odhalily tyhle volby

Musíme začít mluvit o elitářství a rasismu

Ti z nás, kteří oponovali Donaldu Trumpovi, mohou reagovat na úterní hlasování zlostí, anebo upřímným zamyšlením. Já nejsem zlostný člověk, tak se pokusím o to druhé.

Trump překreslil politickou mapu s pomocí velkého nárůstu podpory mezi bílou pracující třídou, zejména ve venkovských oblastech. Upřímně řečeno, je to svět, který – stejně jako mnozí jiní lidé – neznám a to je součástí problému. Nám všem se podařilo ignorovat potíže venkovské Ameriky.

Esej od Davida Wonga (který vyrostl na malém městě v Illinois) na satirickém portálu Cracked zuřivost Američanů z venkova vystihuje. „Celý podělaný svět se točí okolo amerických měst,“ píše. Většina popkultury je o obyvatelích měst. Převážná část nových filmů, show, písní či her se týká New Yorku, Los Angeles nebo Chicaga či nějaké jejich bájné verze. Téměř každý trend začíná ve městě. Všechna skvělá nová odvětví se rodí v módních městech. „Jestli žijete na americkém venkově, je to fakt na h***o,“ říká Wong.

Městům se dostává nepřiměřené pozornosti v médiích a ze strany elit, jež také žijí v hrstce několika měst. Wong píše, že hurikán Katrina je v široce rozšířené představě jen o New Orleansu. „Pokud sledujete zprávy v médiích nebo se díváte na filmy a televizní pořady o ní, stěží uslyšíte, že bouře totálně smetla venkov Mississippi… Co je zajímavého na hrstce vidláků, kteří brečí nad zničeným karavanem? New Orleans je kulturně důležitý. Na něm záleží.“

„Pro tyhle přehlížené lidi v nesnázích je Donald Trump…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].