Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Nápad na etui

Tentokrát jeden nápad. K dispozici všem. Cizí a morálně problematický, ale to se snad dá přejít, když jde o styl. Konkrétně o styl kouření, který je ohrožen. Upozornil na to článek v magazínu týdeníku Die Zeit. Připomíná jednu klasickou kuřáckou scénu z filmu Dr. No, což je první snímek, kde se agent 007 představí jako Bond, James Bond. Hned nato si přímo u pokerového stolu vytáhne cigaretu a zapálí si – je rok 1962, takže se ani nemusí dovolovat. Škodilo to zdraví, Sylvia Trench například málem dostala na místě infarkt, úroveň ale byla zachována.

Dnes by se agent musel nenápadně vytratit, jít sto metrů od kasina a tam v průvanu vytáhnout krabičku s obrázkem nádoru. A to by nezvládl ani Sean Connery, ani Pierce Brosnan. Ani Vašut. Jak kouřit a přitom neumřít – studem za graficky nedotaženou krabičku?

Je pravda, že James Bond už kouření nechal stejně jako většina cool chlápků, k inhalování jedovatého dýmu není moc rozumných důvodů. Je to zlozvyk a jeho zlo vyjadřují i odstrašující krabičky. V zemích, kde je zavedli, se prodej cigaret snížil, a totéž se dá očekávat i u nás. Až sem je vše v pořádku.

Ale když už si člověk krabičku prohlédl, pohlédl do otevřené operační rány, a přesto usoudil, že ano, neměl by kromě zdraví riskovat i styl. Měl by mít dál možnost být jezdcem na Marlboro pláních anebo Sartrem s gauloiskou a svobodou navždy. Když ne kvůli póze, proč ještě kouřit? A teď ten nápad, s nímž přišli právě v Zeitu. Není čas oživit pouzdro na cigarety?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].