Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Co s muslimy a co se sebou

RESPEKT 31/2016

Dnešní ohrožení muslimské menšiny v Evropě je o to větší než  té předešlé židovské, a sice v tom, že ta  židovská ve svém středu ani na okraji nikdy nedisponovala radikální menšinou, která by páchala početné vražedné útoky na bílé evropské vetšině.

Vzhledem k tomu, že se dnes k mnohým  teroristickým útokům často hlásí zastánci islámu, ačkoli radikálního, nebudí toto, a nejen u nemuslimských obyvatel Evropy nadšení, ale bohužel i strach.

Vzhledem k naší minulosti a snad i „mentalitě“, jestli se to tak dá napsat, je teď situace o mnoho nebezpečnější.

Pokud se nenajdou ve středu muslimské elity náboženské i intelektuální osobnosti, které by účinně promlouvaly nejen k muslimům, ale hlavně ke všem ostatním Evropanům, a to tvrdě proti islámskému terorismu, ale hlavně pro podporu evropských hodnot s respektem ke všem ateistům a vyznavačům jiných náboženství, bude bohužel průměrný Evropan ještě méně empatický k rozdílnosti a jeho „démon“ znovu povstane.

Inspirace, i když možná mimoděčná, by se dala hledat třeba ve vzniku Charty 77 a jejím účinku. Myslím, že podobný projekt z řad muslimských elit by uklidnil většinu Evropanů, kteří tápou a mají strach, ale nejsou to přitom žádní nácíčkové.

Daniel Kurovec

Nic než názor

Respekt 31/2016

Naprosto přesné. „Názory“ rozežírají
českou veřejnou debatu jako lepra. Tonya Graves, frontmanka kapely Monkey Business, když chodila s muzikantem, který se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].