Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Letem světem

Vlk obecný • Autor: ČTK
Vlk obecný • Autor: ČTK

Vlčí smečka, žijící kolem Doks v Máchově kraji, se rozrůstá. Fotopast zachytila čtyři nová mláďata - to by znamenalo, že smečka čítá minimálně jedenáct zvířat, pokud tedy některé loňské přírůstky nevyrazily hledat nová teritoria.

Vlkům se v kraji daří, tamní lesy jsou bohaté na divokou zvěř. Přítomnost lidí, a to i relativně husté osídlení - jak ukazuje zkušenost z německé Lužice, kde žije řádově víc vlků - těmto šelmám nijak nevadí.

Česko

Reorganizace a Beretta

Minimálně jednoho běžícího případu se dotkne reorganizace policie, o níž se vede spor mezi vládními politiky, mají k ní výtky státní zástupci a kvůli ní policejní řady opustil detektiv Robert Šlachta. Jde o kauzu s názvem Beretta, tedy o vynášení informací policisty z takzvaných živých kauz. Podle Šlachty je to potvrzení jeho teorie, že strůjce reformy, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), lhal a že cílem reorganizace je zabránit vyšetření některých případů. Chovanec tvrdí, že o komplikacích v kauze Beretta ví od začátku a zařídí vše tak, aby mohla být nestranně došetřena do konce.

Česko

Haškova neexistující mluvčí

Podivuhodný politický život jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) dostal další kapitolu. Jeho mluvčí neexistuje. Respektive za něj dlouhá léta komunikovala žena jménem Lucie Proutníková, kterou ale nikdo nezná a neviděl ji. Existuje důvodné podezření, že je to ve skutečnosti lobbistka Jana Mrencová. Ta je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].