Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Budoucnost je v Londýně

Lidstvo opouští venkov a stěhuje se do měst, která jsou ze své podstaty tolerantní

Šesté největší francouzské město je Londýn, žije v něm 400 tisíc Francouzů. Třetina z téměř sedmi milionů obyvatel této metropole se narodila v zahraničí, angličtina není mateřským jazykem 22 procent z nich. Nemělo by tedy být překvapením, že starostou největšího evropského města byl ve čtvrtek zvolen Sadiq Khan, oddaný muslim narozený pákistánským rodičům v Británii.

V dnešní Evropě to ale samozřejmě překvapivé je. Protiislámské nálady jsou cítit všude, právě minulý týden je vystihla celkem úspěšná Alternativa pro Německo, která přijala nový program s názvem Islám do Německa nepatří. Na odporu vůči přistěhovalcům staví i britská kampaň za odchod z EU. V Londýně to zřejmě vidí jinak – jako ostatně spoustu věcí.

Kupte si vesnici

Volba starosty obvykle budí mnohem menší pozornost než celostátní parlamentní či prezidentské volby. Pohled na svět jako na skládačku národních států však stále více ztrácí smysl. Londýn není jen jedno britské město. Reprezentuje polovinu britské ekonomiky a je to obrovský neuralgický bod, do něhož se soustředilo bezmála tolik lidí, kolik by vydalo na jednu Českou republiku nebo dvě Skotska. A to ještě patří k těm menším. São Paulo je třikrát větší, Buenos Aires dvakrát, a to nemluvíme o megapolích Asie či Afriky.

Lidstvo se nezadržitelně stěhuje do měst. Za 20 let v nich budou žít tři lidé ze čtyř, zatímco venkov se mnohde zcela vylidňuje. V Evropě jsou místa, odkud se v podstatě všichni odstěhovali do metropolí a nepotkáte tam ani…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].