New York bývá všemožně zmiňován jako mezinárodní tavicí kotel. Co se ale týče toho, co rodiny zavádějí jako první jídlo pro své děti, běží tu naplno střet civilizací.

Jako by nestačil boj mezigenerační („do všeho přidejte trochu cukru, ať mu to víc chutná“), vedou mezi sebou skrze své potomky mezinárodní prarodiče zábavné války. Proč proboha mrkev? Způsobuje zácpu! Kdo by dával brambor? Nemá žádnou výživovou hodnotu! Všechny babičky mají zaručeně pravdu. Všechny zároveň. Izraelští příbuzní nám nenápadně dali knížku receptů prvních jídel, na jejímž obalu ožužlává miminko pomeranč. Po pár týdnech se doporučuje přidávat do zeleniny sezamovou pastu, brzy následují arašídové křupky.

Rozhodně dávejte avokádo, rozhodně nedávejte avokádo. Důležité jsou teď fazole. Rozhodně nedávejte fazole. Miminka milují cuketu. Žádné miminko nebude chtít cuketu. A jak to myslíš, že oni nevědí, co je to „kaše“? Nejde ale jen o nevinnou kolizi střední Evropy a Blízkého východu. Přistěhovalci v indické čtvrti dávají jako první jídlo čočku a rýži, v asijských částech města zase polévky. Rodiny původem z Karibiku začínají papájou a mangem. Tibeťané přimíchávají čajové listy a máslo. Pobavena tímto vším se v restauraci jen tak ptám Italky, která obědvá s batoletem a babičkou u vedlejšího stolu, čím začínali oni. Těstovinami. A čím dalším? Těstovinami s bazalkou a olejem.

Newyorští pediatři se musí výborně bavit. Na toto všechno jsou jistě už zvyklí, a proto místo didaktického tónu formulují…

I_obal_R13_2016
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obal_R13_2016
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 45 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte