Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Fialová mrkev a webové gurmánství

Zde jsou vaše přesně odměřené ingredience: kukuřičné tortilly, černé fazole, česnek, mangold, uzená paprika, limetka, mexický sýr… Tak začíná recept podle Modré zástěry, který tento týden budou vařit experimentátoři po celé Americe. Den předtím jim domů dorazí v chlazené krabici vše, co potřebují: koření a zeleniny přesně tolik, co recept žádá. Zbudou sice obaly, ve kterých jídlo dorazilo, ale žádné napůl vypotřebované kelímky smetany; jídlo bude čerstvé, zdravé a recept neotřelý. Kuchař(ka) dost možná pozve někoho, na koho chce udělat dojem, večeře bude nad úrovní mnoha restaurací v okolí – a za cenu kolem deseti dolarů na osobu. A tak pořád dokola, tedy podle toho, jak často jste si gurmánský zážitek v „receptové službě“ na internetu objednali.

Kromě populární Modré zástěry (Blue Apron) existují v Americe další podobné firmy jako Hello Fresh nebo Plated, ale většina strávníků je mohla doposud ignorovat coby další vymoženost generace mladých foodies, kteří se odmítají stravovat večeří ohřátou v mikrovlnce nebo mají dost toho, že v jejich supermarketu nejde sehnat himálajskou sůl, křepelčí vejce či speciální strouhanku Panko. Teď už ale ignorovat nepůjdou: trend amatérských šéfkuchařů se posouvá do mainstreamu. Kuchyně všech, kteří alespoň občas čtou The New York Times, se totiž před pár týdny zatřásly v základech. Food kritik tohoto listu, proslulý americký gurmán, autor mnoha knih a článků o výživě Mark Bittman po pětadvaceti letech opouští výnosnou kariéru a stěhuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].