Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Leťte raději jinam

Evropské aerolinky na Blízkém východě řeší, jak ochránit své klienty před nebezpečnými raketami

Ve stejném čase, kdy nizozemští vyšetřovatelé potvrdili všeobecně sdílenou pravdu, že 298 pasažérů letu MH17 z Amsterdamu do Malajsie loni nad Ukrajinou zabila ruská raketa Buk, se objevuje další ohrožení ruskými střelami.

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) vydala minulý týden „bezpečnostní upozornění“ pro lety směřující z Evropy do Asie. Stalo se tak poté, co Rusko vypálilo řízené střely z válečných lodí na Kaspickém moři proti cílům v Sýrii, vzdáleným více než patnáct set kilometrů. Vladimir Putin nadále trvá na tom, že Rusko bude pokračovat v ostřelování, dokud nebude nalezeno „jasné politické řešení“ (Rusko tvrdí, že zasahuje cíle Islámského státu, jeho kritici ale poukazují na to, že většina raket zasahuje úplně jiné skupiny bojující proti diktatuře Bašára Asada).

Trasa ruských střel se kříží s rušnými koridory z Evropy nad Kaspickým mořem, Irákem a Íránem. EASA v doporučení sice přímo neuvádí, aby aerolinky měnily směr, ale některé letecké společnosti to již nejspíš učinily a létají přes Saúdskou Arábii a Egypt.

Například Air France v pondělí začaly měnit trasy letů tak, aby se konfliktním oblastem vyhnuly. Naopak British Airways odmítly v pátek říct, jestli mění trasy v regionu, a podle webů sledujících trasy letů se zdá pravděpodobné, že létaly nadále po svých trasách. Aerolinka uklidnila své klienty, že by nikdy nelétala v oblasti, kde by si nebyla jista bezpečností.

Mluvčí dodal, že společnost má pravidelné informace od britské vlády,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].