Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Místa v síti

Veronika Šikulová

Veronika Šikulová: Místa v síti • Autor: Argo
Veronika Šikulová: Místa v síti • Autor: Argo
Veronika Šikulová: Místa v síti • Autor: Argo
Veronika Šikulová: Místa v síti • Autor: Argo

Šestou prózu slovenské autorky Veroniky Šikulové Místa v síti přeložila do češtiny jiná spisovatelka – Kateřina Tučková. A není se co divit, tematicky jsou si velmi blízké. Vyprávění vycházející z rodinných vzpomínek, drsná romantika venkovského života podřízená přírodnímu koloběhu i zemitá mystika bylinkářek a porodních bab. Šikulová nicméně z rodinného vzpomínání – jak u ní bývá zvykem – skládá celou kroniku skrze příběh žen jí nejbližších. Babičky Jolany, matky Alice a svůj, respektive svého alter ega Verony.

Tak jako ženy amerických osadníků zašívaly do patchworkových přehozů rodinnou historii pro své následovnice, i román Veroniky Šikulové (1967) si bere z každé látky jen kousek a už sahá po jiné. Kapitoly nesou hned v názvu označení, kdo je vypráví, a podle toho se liší i stylem.  V částech vyprávěných babičkou a matkou, které Šikulová vytvořila jako první s úmyslem, že budou tvořit celou knihu, dodržuje interpunkci a vypráví klasicky; ve vlastním partu, který pak připsala, je vše jinak. Výpověď tu teče jako potok, nezdržuje se tečkami a čárkami, z lyrických popisů nálad a přírody skáče přes kameny pochybností o smyslu života až do tůněk běžných starostí.

Jolana je dvojnásobná vdova a pracující matka, bydlí v domě stárnoucích rodičů – kde se odehrává většina knihy – a nechává zatoulat myšlenky ke svým touhám a bolestem jen zřídka, na nádražích cestou do účtárny. Alice si umí vydobýt pro sebe samu aspoň pracovní prostor, stane se psychiatričkou. A Verona má již svoje psaní.

Ve skutečnosti jsou ale odrazem spisovatelky všechny tři ženy: ve všech hledá své kořeny a do všech promítá svou touhu po nezávislosti. Popisuje babičku a matku tak, jak je znala od dětství, steh po stehu utváří jejich myšlenky i pocity – a skládá působivou kroniku ženy 20. století. Ženy, která si kvůli válkám musela poradit bez mužů, ale i díky tomu se začala postupně emancipovat. Teď se ještě za seberealizaci necítit provinile jako zatím Verona. To bude úkol pro další generaci.

Autorka je spolupracovnicí Respektu.

Veronika Šikulová: Místa v síti
Přeložila Kateřina Tučková, Argo, 312 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].