Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Skončí případ Rittig u soudu?

Přestřelka v newsroomu: Petr Honzejk, Ondřej Kundra, Jindřich Šídlo, Erik Tabery

Extrémně důležitý případ • Autor: HN
Extrémně důležitý případ • Autor: HN

Jindřich Šídlo: No tak po těch letech doufám, že ano.

Petr Honzejk: Též doufám. Leč bude mít hodně dobré právníky. Všichni jsme mu na ně přispěli.

Jindřich Šídlo: Mimochodem, tohle je přesně případ, kterým nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zdůvodňuje vznik protikorupčního speciálu: proti nejlepším advokátům je podle něj potřeba nasadit nejlepší státní zástupce.

Erik Tabery: U Rittiga je výhoda, že není politik, navíc nebyl chráněn imunitou, takže by tam nemusela být překážka, která vyvolávala pochybnosti u jiných kauz. Každá korupce je ale dost těžko prokazatelná, takže uvidíme. Souhlasím, že by to chtělo speciální tým.

Ondřej Kundra: Ta léta bych jen upřesnil - byla dvě, což není moc dlouhá doba, když to porovnáme s jinými vyšetřováními. Myslím, že to u soudu skončí.

Petr Honzejk: Pro mě je hlavní zprávou to, že státní zastupitelství opravdu dělá i to, co má. Že jen zoufale nevymýšlí, jak to navléct, aby šel k soudu Petr Nečas.

Do Iva Ištvana nevidím, ale mám z jeho vystupování pocit, že se pokouší opravovat společnost přes trestní právo. 

Ondřej Kundra: Na Rittiga už byli nasazeni špičkoví žalobci teď. Dělá to člověk, kterého si Lenka Bradáčová speciálně vzala na vrchní zastupitelství pro tyto případy.

Jindřich Šídlo: Ano, v porovnání s kauzou Romana Janouška, která věru není nijak extra složitá, nejsou dva roky skoro nic.

Ondřej Kundra: Ony ty dva roky nejsou moc hlavně v porovnání s jinými podobně komplikovanými případy. Podívejte se do okolních států, tam uvidíte, že se podobné věci vlečou mnohem déle. Státní zástupci to nemají úplně lehké. Kdyby ještě víc zrychlili a neměli vše podložené, byli bychom první, kdo by je cupovali. Zároveň logicky chceme výsledek co nejrychleji. V případě aktuálního případu pana Rittiga mi připadá, že žádné průtahy nebyly; šlo to nečekaně rychle.

Jindřich Šídlo: Jasně, nikdo netvrdí, že by nějaké průtahy byly. Je to opravdu velmi sofistikovaná a složitá záležitost. Je to extrémně důležitý případ. Pro mě tedy mnohem důležitější a vážnější než „trafiky“.

Ondřej Kundra: Jsem hodně zvědavý, s čím ohledně pana Rittiga dříve či později přijde ÚOOZ. I tam se můžeme časem dočkat některých překvapení. Klíčové je, aby to pak před soudem obstálo. Jestli ne, sníží to důvěru ve státní zastupitelství: lidé jako Rittig a spol. je pak ve spojení s některými politiky rozmetají. 

Jindřich Šídlo: Ano, proto je ten případ tak extrémně důležitý. Jenom si myslím, že stejně to dopadne, pokud se Ištvanovi nepovede udržet ty trafiky.

Ondřej Kundra: U trafik bude hodně záviset na důkazech, o kterých nikdo nevíme, jaké má. Jestli vše stojí jen na odposleších, a zatím v těch, co se dostaly ven, toho moc nebylo, bude to mít u soudu těžké. Ale je to jeho risk, on musí vědět, co dělá a jestli si to obhájí. Když ne, dává tím všanc svoji pozici. A říkám, že by pak měl velmi zvažovat, jestli dále pokračovat.

Petr Honzejk: Do Iva Ištvana nevidím, ale mám z jeho vystupování pocit, že se pokouší opravovat společnost přes trestní právo. Má to světlou stránku, nebojí se Rittiga a spol. Ale i temnou – invazi trestního práva do politiky, což je ona snaha dostat za každou cenu Nečase.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2014 pod titulkem Skončí případ Rittig u soudu?