Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Výtvarné umění

Raději se podívejte dvakrát

Výtvarníkem roku by se měl stát Richard Loskot

Kdo to tam sedí? (Loskotova instalace) • Autor: Peter Fabo
Kdo to tam sedí? (Loskotova instalace) • Autor: Peter Fabo

Ať už zvítězí kdokoli, bude to tak trochu pod jeho úroveň. Všech pět finalistů letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého, která se díky obnovené přízni Národní galerie podruhé za sebou koná ve Veletržním paláci, už během své kariéry předvedlo mnohem lepší výkony. Jako by se jim kvůli účasti v soutěži pro výtvarníky do pětatřiceti let spíš rozklepala kolena, než aby je nabudila energií.

Zároveň ale platí, že finále vrcholící 20. listopadu bude letos mnohem napínavější než loni. Dominik Lang to měl tehdy jednoduché: razantním, a přitom jednoduchým zásahem do podoby Veletržního paláce (prořezal do stěn dva velké otvory, díky nimž po stěnách interiéru budovy putoval odraz podzimního slunce) zastínil všechny konkurenty. Nynější sestava je vyrovnanější, byť i v ní se dá najít hlavní favorit.

Hledání vlastních slov

Začněme ale z opačné strany. Martin Kohout (30) se uchytil v Berlíně, kde studoval na Univerzitě umění a založil si tu nakladatelství. Plachý autor na sebe zatím nejvýrazněji upozornil projektem, kterým setřel hranice mezi performancí a obsesí. Na YouTube zavěsil bezmála tisíc krátkých videí, na nichž zachytil sám sebe při pozorování videí jiných uživatelů. Ve Veletržním paláci prezentuje instalaci ze závěsných objektů připomínajících drátěnou variantu patchworku a videozáznam, na němž zkoumá poštovní schránky sousedů pomocí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].