Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Co si myslíte o kampani na záchranu koruny, kterou rozjela ODS?

Přestřelka v newsroomu: Petr Honzejk, Ondřej Kundra, Jiří Sobota, Jindřich Šídlo, Marek Švehla, Erik Tabery

Jan Zahradil (ODS) • Autor: Matěj Slávik
Jan Zahradil (ODS) • Autor: Matěj Slávik

Jiří Sobota: ODS nás vždycky před něčím zachraňuje. Jinou kampaň asi ani neumí. A už jí to léta skvěle funguje…

Ondřej Kundra: Už od Klausovy mobilizace je ODS neustále proti něčemu, aniž říká, pro co je. I proto také opakovaně prohrává.

Petr Honzejk: Mně se to líbí. Na ústřední otázku kampaně „Nechcete euro?“ jsem odpověděl: Chci. A klidně i dvě. Z ODS mi zatím na účet nic nepřišlo. Asi mají nějaké finanční problémy nebo co.

Jindřich Šídlo: Chápu to pragmaticky. Kolik lidí nechce podle průzkumů euro?

Marek Švehla: 110 procent?

Jindřich Šídlo: Jinak samozřejmě není pravda, že ODS nic jiného od mobilizace nedělá, a že proto stále jen prohrává.

Erik Tabery: Jenže, Jindřichu, většina lidí asi nechce ani klíště - a nejsem si jistý, jestli by to zafungovalo v kampani.

Jindřich Šídlo: Ano, ale o přijetí klíštěte nerozhodují politici, že…

Ondřej Kundra: Neříkám jen proto, ale i proto. Ano, za Topolánka nabídla ODS alternativu, nicméně většinou je to negace.

Jiří Sobota: A o přijetí eura nerozhodují europoslanci.

Jindřich Šídlo: Samozřejmě že ne. Ale myslel jsem, že jsme si už trochu zvykli, že kampaň je „jiný žánr“.

Abychom netrkali jen do ODS. Taková topka, která má plná ústa eurofederalismu, si na kandidátku postaví Pospíšila, který chce referendum o euru, což je proti našim závazkům z přístupové smlouvy.

Petr Honzejk: Jindřich má pravdu. ODS se snaží a snaží se pragmaticky. Její problém je ovšem v tom, že má natolik poškrábanou značku, že si většina voličů řekne: „Od vás to sedí, vy budete krást v korunách i eurech úplně stejně.“ Je to asi nespravedlivé, ale nikdo netvrdil, že politika má být spravedlivá.

Jiří Sobota: Jak vlastně Jan Zahradil vysvětluje, že kvůli záchraně koruny musí na dalších pět let do Bruselu?

Jindřich Šídlo: Protože kandiduje za občany, kteří mají stejný názor jako on? Že to patrně nebude stačit na víc než osm procent (když to půjde dobře), je jiná věc.

Ondřej Kundra: Tak schválně, kdo dostane víc: ODS proti euru, nebo ANO, které třeba řekne – bude líp?

Jindřich Šídlo: Pokud ODS dostane méně než ANO (a to dostane), nebude to kvůli kampani proti euru.

Jiří Sobota: Ale neměl by Zahradil mluvit o tom, co tam může skutečně dělat? Promiňte, jsem ještě naivní dítě.

Jindřich Šídlo: Mluví o tom, o čem si myslí, že zaujme jeho voliče.

Ondřej Kundra: Stejně je to zajímavé. Kdysi ODS měla větší ambice – reformovat zemi, dostat nás do NATO i EU. A teď? Je proti euru, aby do parlamentu dostala jednoho Zahradila.

Co prosadí ODS? • Autor: Milan Jaroš
Co prosadí ODS? • Autor: Milan Jaroš

Jindřich Šídlo: ODS je, Ondřeji, v dost zoufalé situaci, kam se samozřejmě dostala vlastním přičiněním. Co může chtít víc než ty volby zase strašlivě neprohrát?

Ondřej Kundra: Chápu a spadl mi kámen ze srdce, že nechává ještě nějaký prostor Okamurovi a Johnovi.

Jiří Sobota: Takže v pohodě. Bývaly však časy, kdy se třeba kandidáti do Senátu kritizovali za sliby na regionální úrovni, které nemohli splnit, protože k tomu neměli žádné pravomoci. Tohle jsme tedy už zřejmě opustili.

Erik Tabery: Ale abych se přidal na tu správnou stranu: pravda je, že dnes by ODS asi nepomohlo sebelepší heslo. Její voliči, ti skalní, je budou volit stejně. Možná doufají, že něco vezmou od VV či Úsvitu. Aspoň se o nich mluví, viz tahle debata.

Petr Honzejk: Abychom netrkali jen do ODS. Taková topka, která má plná ústa eurofederalismu, si na kandidátku postaví Pospíšila, který chce referendum o euru, což je proti našim závazkům z přístupové smlouvy. A staví ho tam jen proto, že nemá lidi. Jiná podoba stejného kalkulu jako u ODS. To jen pro ty, kdo si tady hrají na malé nechápavé děti.

Ondřej Kundra: Kdyby ODS byla ve skvělé kondici, myslíte, že by Zahradil nabídl víc než odpor vůči euru?

Jiří Sobota: Jim to stavění hrází přece nikdy moc nefungovalo ani čistě pragmaticky.

Marek Švehla: Martin Weiss v Echu24 píše, že TOP 09 uráží voliče banalitou, když slibuje boj proti roamingu. Myslíte si to taky? Mně to připadá jako něco, co konečně dává pobytu v europarlamentu smysl.

Erik Tabery: Vzhledem k tomu, že se roaming zrušil, tak to banalita je.

Petr Honzejk: Ok, milé děti, milí kluci, já jen aby nezapadlo, že všechny partaje hrají stylem každá rána dovolená. Nejen ODS. Jsem zvědavý, co do eurovoleb slíbí Babiš. Doufám, že kvásek do chleba od Penamu.

Erik Tabery: Řekl bych, že problém je jinde. Vzpomněl jsem si, jak se mě kdysi Topolánek ptal, proč píšeme o malých stranách. Že je to zbytečné a nefér. A přesně tenhle pocit jsem měl, když jsem si přečetl otázku téhle debaty.

Marek Švehla: Jen pro pořádek, stran roamingu proběhlo pouze první čtení. Rozhodnutí má padnout až po volbách. Aspoň tak to říkali v televizi - a tam mluví pravdu.

Petr Honzejk: Rozhodnutí padne v radě EU na podzim. Toť projev  specifika legislativního provozu v Unii, podle některých onoho  „demokratického deficitu“. 

Marek Švehla: … a deficitu, který se ti „někteří“ poctivě snaží odstranit (pravda, i s Unií).

Petr Honzejk:  Přesně tak, čímž se obloukem vracíme k ODS (můžeme to s klidem říci, neboť její současný spindoktor Cerha na Facebooku konstatoval, že lidé ze strany Svobodných čeká v ODS velká budoucnost).

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2014 pod titulkem Co si myslíte o kampani na záchranu koruny, kterou rozjela ODS?