Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Takoví jsme byli

Respekt 5/2013

Za všechny kritiky antropologa Jareda Diamonda bych rád citoval Stephena Corryho, ředitele Survival International. Ten upozorňuje na skutečnost, že vedle lehce neoriginálního, ale důležitého sdělení Diamondovy knihy The World Until Yesterday, abychom se od původních etnik naučili dopřát našim dětem více volnosti, oceňovat moudrost stáří a jíst zdravěji, je na jejích stránkách skryt i nebezpečný apel: tradiční společnosti dělají odporné věci, které by měly být zastaveny státní intervencí.

Corry k tomu říká: „Diamondovým klíčovým argumentem je, že existuje stav neustálé války, usmrcují se novorozeňata a zabíjejí staří lidé. To je neověřitelné zobecnění a nebezpečný nesmysl.“ Dále uvádí, že Diamond k těmto závěrům používá data z několika zdiskreditovaných výzkumů, ignoruje stovky etnik, kde tyto praktiky nebyly zaznamenány, a manipulativně zachází se statistickým srovnáním.

Z antropologického hlediska je dávno překonána i teorie kulturní evoluce, která dělá z původních etnik pouhé „žijící fosilie“ či „repliky našich předků“. Ředitel největší organizace hájící jejich práva závěrem upozorňuje, že Diamond v tom není sám. „Vlivná část americké akademické sféry usiluje o návrat zastaralých karikatur původních obyvatel. Srovnávat industriální společnosti s těmi tradičními, to bylo vždy spíše činem politickým činem než vědeckým. Vracíme se nyní o desítky let zpět?“

Některá západní média se poté „inspirovala“ knihou a použila termíny jako „divoši“ a „primitivové“. Nabízí se otázka: Jde skrytým apelem na nutnost opět nést ono „civilizační břemeno“ o snahu legitimizovat armádní represe vůči původním obyvatelům? I kdyby ne, Diamond svým dílem čest antropologii rozhodně neudělal.

Pavel Borecký, doktorandský student etnologie

Odsouzeny k -ová

Respekt 6/2013

Gramatiku nemáme proto, aby hověla našim pocitům. Pokud některým ženám vadí, že přípona -ová v jejich příjmení vypadá v kruhu jejich jinojazyčných kamarádů divně, je to jejich problém, případně problém oněch kamarádů. Svět dokáže bez mrknutí oka přijmout fakt, že na Islandu se sourozenci mohou jmenovat Gudmundur Arnaldsson a Vigdis Arnaldsdóttir, dokáže tudíž přijmout i český manželský pár Karla Nováka a Ludmilu Novákovou.

Jana Loskotová

OPRAVY

V článku o problémech letadla Boeing 787 Dreamliner „Sen, který se nezdá“ (Respekt 5 /2013) jsme se dopustili několika nepřesností a omylů. Jde především o použití baterií, které – jakkoli jsou inovativní – se nepodílejí na pohonu stroje, jak bylo uvedeno. Motory pracují na klasické letecké palivo rozdělené do více nádrží s celkovým doletem 15 tisíc kilometrů. Zmínka o konkurenční firmě Air­bus pak vycházela ze starých údajů. Loni Airbus v objednávkách na velká letadla zaostal za Boeingem s podílem 41 procent. Jeho chystaná konkurence dreamlineru pak nese správné označení A350XWB a vzlétnout má poprvé již letos.

V  rozhovoru „Kaple, která se stěhovala“ v minulém čísle Respektu jsme neúmyslně uvedli špatně jméno Ing. Václava Jandáčka.

Za uvedené chyby se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].