Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Dopad vystoupení Řecka z eurozony

Pokud dojde k vystoupení Řecka z eurozóny, jaký očekáváte bezprostřední dopad na Českou republiku? Do jaké míry má Česko možnost se na tuto událost nějak připravit?

06 svihlikova jaros R23 201 • Autor: Respekt
06 svihlikova jaros R23 201 • Autor: Respekt

Ilona Švihlíková

Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha

Především si uvědomme, že většina politických stran Řecka na jeho vystoupení z eurozóny nemá zájem, nemluvě o tom, že z právního hlediska pro to nenajdeme žádnou úpravu, a tak by se musela ad hoc vytvořit. Z Deutsche Bank zazněly návrhy pro ponechání eura a zároveň zavedení komplementární řecké měny – to je zajímavá alternativa.Pokud by přesto došlo k odchodu  Řecka z eurozóny a návratu k drachmě, je jisté, že by silně vůči euru devalvovala a řecký dluh by se stejně musel řešit. Řecká vláda by musela převzít bankovní sektor. Řečtí věřitelé – tedy německé a francouzské banky – by se dostali do značných problémů (ještě větších než dnes) a zřejmě by tím došlo k posílení role Evropské centrální banky. Eurobondy by měly volnou cestu.



06 kudrna stransky R23 2012 • Autor: Respekt
06 kudrna stransky R23 2012 • Autor: Respekt

Zdeněk Kudrna

Institut pro výzkum evropské integrace, Vídeň

Počítat s vystoupením Řecka z eurozóny je stále předčasné. Nicméně dojde-li k němu, přímé dopady u nás budou mizivé, neboť česká ekonomika a banky jsou s Řeckem provázané jen minimálně. Horší by byly nepřímé dopady. Návrat k drachmě by způsobil velké ztráty evropským bankám a tím přispěl k ekonomickému poklesu v EU, který se projeví nižší poptávkou po českých exportech. Zvláště pokud by evropské valy nedokázaly zabránit šíření paniky do dalších zemí na jižním a východním okraji EU, mohou hysterické trhy dotlačit euro na pokraj rozpadu. Něco takového by skončilo nejen ekonomickou depresí, ale i růstem politického napětí mezi státy, což je pro zemi uprostřed Evropy vždy špatná zpráva.

06 sobisek cudlin R23 2012 • Autor: Respekt
06 sobisek cudlin R23 2012 • Autor: Respekt

Pavel Sobíšek

UniCredit Bank

Přímý dopad do české ekonomiky nebude velký vzhledem k relativně omezeným obchodním a investičním vazbám. Nepřímé dopady mohou být citelnější a jejich míra se bude odvíjet od toho, jak se eventuálně podaří zamezit šíření spekulací, že eurozónu následně opustí další země. Přinejmenším krátkodobě potrvá snížená ochota domácností k větším nákupům a podniků k investicím, což prohloubí ekonomickou recesi. Kurz koruny proti euru pravděpodobně mírně klesne. Při eskalaci problémů v Evropě si ale lze představit naopak prudké zpevnění koruny. Možnosti české ekonomiky připravit se na odchod Řecka z eurozóny jsou velmi omezené. Důležitá je ze strany všech odpovědných orgánů flexibilita k řešení nenadálých problémů, například s fungováním finančních systémů a dopravy.

06 marek cudlin R23 2012 • Autor: Respekt
06 marek cudlin R23 2012 • Autor: Respekt

David Marek

Patria Finance

Vystoupení Řecka z eurozóny by za současné situace mohlo vést k velmi vážným potížím v celé eurozóně. Po úvodní devalvaci nové drachmy by s velkou pravděpodobností došlo k bankrotu země a značné náklady by nesly jak banky, tak země eurozóny a Evropská centrální banka. Ovšem nejvážnější komplikací by mohl být run na banky v jiných částech eurozóny. Nejvíce ohrožené by byly španělské banky, které i bez Řecka mají značné potíže. Problémy by se rychle a silně přelily z finančního sektoru do reálné ekonomiky a čím hlubší recese v eurozóně, tím hůře pro českou ekonomiku. Odhadovat, o kolik procent by klesl HDP nebo stoupla nezaměstnanost, je značně nejisté, patrně by to ale bylo horší než po pádu Lehman Brothers. Na to se nijak připravit nedá, ledaže bychom Českou republiku přestěhovali na jiný kontinent.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 23/2012 pod titulkem Anketa: Dopad vystoupení Řecka z eurozony