Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost

Můj biftek a já

Češi procházejí zásadní proměnou vztahu ke svému jídlu

35C_R09_2011_n.jpg
35C_R09_2011_n.jpg

Ve chvíli, kdy z pekáče stoupá vůně pečeného masa, ogrilovaná zelenina září všemi barvami a v místnosti panuje nezachytitelně vzrušená atmosféra, Václav Frič zavelí: „Hlavně to nepřekombinovat.“ Mohutný, suverénně vystupující kuchař se chystá ukázat okolo stojícím lidem, jak se má připravené jídlo naskládat na talíř. Dva steaky zkušeně položí na několik kousků grilovaných cuket, paprik a rajčat, zakape pepřovou omáčkou a širokým gestem předvede hotové dílo všem před očima. „Chybí tomu něco? Nechybí,“ říká rezolutně a dvacet účastníků kurzu „přípravy hovězího masa“ rozmístěných v tréninkové kuchyni Pražského kulinářského institutu kývá hlavami. Jsou to všechno dospělí lidé, muži i ženy, a sem dohromady je svedla velká proměna, která se v Česku právě teď odehrává.

 

35C_R09_2011_s.jpg
35C_R09_2011_s.jpg
Doba rozmařilá

Jak naznačují dlouhodobé trendy ve spotřebě potravin zveřejněné před dvěma týdny Českým statistickým úřadem, naše kuchyně se za posledních pár desítek let výrazně změnila. Místo vynucené skromnosti nastoupila radost z luxusu i nepřeberného množství surovin. Tím ale proměna vztahu mezi strávníky a jídlem zdaleka nekončí. Statistiky to ještě nezachytily, ale podle všeho se právě všichni učíme, jak do spotřeby vnést kvalitu, začít si jídla více vážit a v konečném důsledku také si více vážit sebe samých.

„Vařím…

2011_obalka_R09
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2011_obalka_R09
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 44 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte