Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Kam za vzděláním

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V předminulém čísle jsme dali Despekt nápadu ministra školství Josefa Dobeše, který vyzval rodiče, aby raději své děti posílali na učiliště, protože se to finančně vyplatí. Snáze prý pak najdou místo na trhu. V reakci na náš Despekt nám napsala řada čtenářů, že jsme udělali chybu. Podnikatel Tomio Okamura, který se jindy označuje za silně pravicově smýšlejícího muže, napsal do Neviditelného psa: „No jistě, ministr školství musí předkládat ambicióznější výzvy – má přece volat: Děti na Harvard! Skutečný život je ovšem jiný a faktem je, že i kdyby všichni měli Harvard, stejně bude potřeba zedník nebo topenář. A přes touhy všech intelektuálů onen Harvard duševně zvládne jen mizivé promile populace. Navíc pro poctivý úspěch v životě není nejdůležitější vzdělání, ale ochota a schopnost pracovat. Intelektuál to vidí jednoduše – udělej si maturitu a máš po problému. Ukazuje to absolutní odtržení takových elit od skutečného života.“

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pakliže by někdo zpochybňoval potřebu odborných profesí, musel by předtím narazit hlavou do zdi. To nedělá nikdo na světě. Jen je třeba odmítnout sociální inženýrství, které mladým lidem určí, co mají studovat podle toho, co potřebuje stát. Slabá stránka zastánců politiky ministra Dobeše je vždy stejná. Pan Okamura a jeho souputníci by rádi měli hodně tesařů, uklízečů, zedníků atd., ale nesmí jít o jejich vlastní děti. I pan Okamura platí svému synovi soukromou školu, kde se navíc učí v angličtině. Je proto „odtržený od skutečného života“? Ne, právě naopak. Chce pro své dítě to nejlepší.

Umět dobře řemeslo je krásná věc a pravda je, že mnohdy i velmi výnosná. Kdo se tomu chce věnovat, dělá správně. Kolik dětí ale ví už tak brzy, že chce být kovářem? Proč by mělo být chybou získat maximální možné vzdělání, které má jedinou, ale přesto zásadní výhodu – možnost volby? Když vystudujete kvalitní gymnázium, můžete se rozhodnout, co bude dál. Jestli vysoká škola doma či v zahraničí, jestli byznys nebo umění… Kvalitní vzdělání prostě zvyšuje šance uspět. Navíc v době, kdy se vše tak rychle mění. Vědci už prokázali (píše o tom zajímavě například Zygmunt Bauman), že se vše proměňuje tak rychle, že když začnete studovat ten či onen obor, může se vám stát, že na konci studia už budete mimo hru, protože se vývoj posunul notně dál.

Největší devízou je dnes schopnost se orientovat, ovládat jazyky, mít přehled a odvahu. Ať chceme nebo ne, na tohle nejlépe připraví kvalitní gymnázia a vysoké školy.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].