Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Jak proměnil Harry Potter svět?

Milan Tesař

redaktor Radia Proglas

Je předčasné tvrdit, že Harry Potter proměnil svět. Můžeme však doufat, že alespoň části čtenářů zůstaly v hlavě některé z důležitých myšlenek ságy: že harmonická rodina se sedmi dětmi není nic nenormálního. Že největší padouch byl kdysi obyčejným klukem ze sirotčince. Že ještě větším zlem než Voldemort jsou bezcharakterní rasističtí úředníci, ztělesnění Dolores Umbridgeovou, předsedkyní komise pro registraci „mudlovských šmejdů“. A právě díky zaměření na etické hodnoty – rodinu, přátelství, boj proti plíživému zlu – snad knihy o Harrym Potterovi budou svět alespoň po malých kapkách měnit.

Jana Al Oukla

odbornice na islám

Harry Potter je dnes pro mnohé fenomén. Změní svět? Těžko. Spíš se ze skvělého bestselleru jednou stane klasika. Negativní roli hraje ale reklama, která vytváří konzumenty všeho. Závislost na imaginárním hrdinovi a příběhu může zamotat jeho obdivovateli pořádně hlavu, znetvořit jeho pohled na svět. Záleží na rodičích, jestli nabídnou i jiné hrdiny, kteří se stali fenoménem i bez kouzel a fantazie a přitom změnili společnost k lepšímu. Mám dva syny školou povinné. Fenoménu Harry Potter nepropadají snad proto, že mají vedle imaginárních hrdinů také skutečné.

Jana Šrámková

prozaička

Literární díla občas vzbuzují mánie. V tomto ohledu je Harry Potter jen jedním z řady děl, jejichž postavy a reálie se na čas stanou součástí obecné kulturní encyklopedie. Potter dal šprtkám slušivou přezdívku Hermiona, parazitujícímu zlu jméno Voldemort, dětem formulku na zvracení slimáků a dospělým thriller v barvitých kulisách. Pod dojmem Goethova Werthera lidé páchali sebevraždy, po Kerouacově Na cestě se toulali po Státech. Teď šílíme z Harryho a – nosíme klobouky před multikinem. Potter proměnil svět, a kdyby ho nebylo, musel by si ho marketing vymyslet.

Václav Mertin

dětský psycholog

Přes neuvěřitelný zájem dětí Harry Potter svět nijak nezměnil a nezmění. Stejně se to nepodařilo jiným populárním hrdinům minulosti – Vinnetouovi, Rychlým šípům, D’Artagnanovi, Malému princi… Možná ho budou číst děti i v příštích generacích, možná taky ne. To však jeho dnešní hodnotu nikterak nesnižuje. Pokud děti zhlédly filmy nebo si přečetly knížky v pravý čas, pak Harry jejich srdce ovlivnil a zůstane v nich po celý život. Co však je rovněž nepochybné, že podpořil zájem dětí o četbu. Je jen na nás, jestli uchopíme příležitost za pačesy a dokážeme získat děti pro čtení i jiných knížek.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2011 pod titulkem Anketa: Jak proměnil Harry Potter svět?