Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Trendy

Moře v českém mrazáku

Vánočního kapra v mnoha domácnostech střídají módnější a chutnější mořské ryby. Některé je ale lepší nejíst. Jsou totiž na vymření.

76_R50_2010_n.jpg
76_R50_2010_n.jpg

76_R50_2010_s.jpg
76_R50_2010_s.jpg
Sushi sashimi je japonská delikatesa, rýže s malým kouskem syrového, sytě červeného a velmi jemného masa z tuňáka. Už i Češi si ji oblíbili a na tuhle a další lahůdky se do Česka dovezou ročně asi čtyři tuny tuňáka a dalších dvacet šest tun tuňákových filetů. Jenže tuňák patří k jednomu z nejohroženějších druhů zvířat na Zemi. „Když člověk stojí u regálu a vidí, že ten živočich, kterého chce jíst, možná za pět let nebude vůbec existovat, mělo by mu to minimálně přijít divné,“ říká Lukáš Pokorný. On sám si řekl, že za těchto okolností tuňáka jíst nechce. A založil na Facebooku skupinu Odmítám jíst a kupovat maso z tuňáka.

Lukáš Pokorný pracuje na ministerstvu životního prostředí, takže o ekologických problémech ví dost na to, aby k nim nechtěl dál přispívat. Třicetiletý úředník o sobě říká, že je „osmdesátiprocentní vegetarián“, snaží se nekupovat boty z kůže, u oblečení sleduje, které firmy vyrábějí šetrně, a vlastně se snaží nakupovat co nejméně. A rozhodně ne tuňáka: „Je to predátor, pluje rychlostí až sto dvacet kilometrů v hodině. V moři na něj nikdo nemá. Tak jedinečné zvíře člověk dokázal skoro vyhubit,“ vysvětluje. Nejvíc ho naštvalo, když se země lovící tuňáky letos v létě na konferenci v Dauhá nebyly schopny dohodnout na omezení lovu. „Na Madeiře mají výborné tuňákové steaky. Když jsem tam byl, nedal jsem si ho. Je to to…

2010_obalka_R50
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2010_obalka_R50
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 45 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1207
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte