Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Porucha komunikace

Vláda svým nejasným konceptem reforem usnadňuje odborům protesty

Až se 8. prosince sejdou v Praze tisíce stávkujících odborářů, je pravděpodobné, že budou jen obtížně hledat shodu na tom, proti čemu vlastně protestují. To však není neobvyklé, stejně jako iracionalita některých obdobných protestů. Například podpora demonstrací proti penzijní reformě francouzskými studenty byla obzvláště bizarní, neboť jen reformy zajistí, že na jejich penze budou v budoucnosti nějaké peníze. V každém případě musíme počítat s tím, že stávka zasáhne Česko v nebývalém rozsahu a může mít dopad na další politický vývoj. Tím spíše je smutné, že vláda odborářům jejich protest dost usnadňuje.

Odboroví předáci jako Jaroslav Zavadil tvrdí, že důvodem stávky není samotné snížení objemu peněz na mzdy státních zaměstnanců, nýbrž snaha vlády změnit princip odměňování. Má na mysli především vypnutí „věkového automatu“ (tedy automatického růstu mzdy s odslouženými léty), který zvýhodňuje starší a mnohdy méně výkonné státní zaměstnance proti těm s kratší praxí.

Mnoho státních zaměstnanců však vyžene do ulic samozřejmě již samotná obava z nižších mezd, jiní zase vyjádří frustraci z toho, že v zemi nevládne levicovější kabinet. Napětí panuje také mezi zdravotníky, kteří se obávají zhoršující se situace ve zdravotních pojišťovnách, což může být pro mnohé také důvodem k podpoře stávky. Nutno rovněž dodat, že tvrdošíjný odpor vlády zejména proti zvýšení přímých daní (a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].