Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

RESPEKT - DESPEKT

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

První kubánský uprchlík s rodinou je v Česku

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

Kubánský disident Rolando Jiménez Pozada přiletěl minulý týden se svou rodinou. Z vězení se právník po sedmi letech dostal před několika dny. Bojovník za demokracii byl zavřen za to, že „zneuctil Fidela Castra“. Jeho manželka strávila v žaláři několik měsíců a poté byla v domácím vězení. Rodina bude zatím bydlet v bytě ministerstva vnitra, o dlouhodobé řešení se má postarat pražský magistrát. Česko se zavázalo, že přijme deset uprchlíků, kteří byli propuštěni z vězení a vykázáni z Kuby. Po Španělsku je Česko teprve druhým státem EU, a celkově po USA a Chile čtvrtým, který kubánským politickým vězňům takto pomáhá.

Plzeňská práva opět s nepřehlednými pravidly

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

Květoslav Růžička vede fakultu od poloviny října a přehledná pravidla, která nastavil Jiří Pospíšil, už berou za své. Pospíšil zavedl kreditní systém. Letos na podzim se ukázalo, že podmínky řada studentů nesplnila. Dopis o ukončení studia dostalo 280 lidí. Růžička pro ně má pochopení:

„Pravidla byla změněna během hry. Je otázka, zda měli dotyční dost času, aby mohli splnit povinnosti.“

Nový děkan začal vyjednávat s lidmi, kteří se na někdejším skandálním stavu fakulty podíleli. Odstupné chce nabídnout bývalému proděkanovi Ivanu Tomažičovi, který odešel kvůli plagiátorské kauze, stejně jako někdejšímu předsedovi akademického senátu Danielu Teleckému.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2010 pod titulkem RESPEKT - DESPEKT