Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci

Můžete získat miliony dolarů

Jeho sbírka, kterou uchovává v garáži, obsahuje 7000 hlavolamů. Nedávno část z nich vystavoval na Novoměstské radnici v Praze na čtyřdenní interaktivní výstavě. Matematik a programátor Jaroslav Flejberk nevidí v hlavolamech jen složité hádanky, ale i krásné umělecké předměty obestřené tajemstvím.

Skládal jste Rubikovu kostku, když k nám před lety poprvé přišla?

Rok 1980 byl jeden ze zlomových pro hlavolamy i pro mě. Rubikova kostka byl první pořádný matematický hlavolam, se kterým jsem se setkal. Krásná věc. Do jejího vynálezu byly hlavolamy chápány především jako hračka pro děti. Pak se o ně začali mnohem víc zajímat i dospělí.

Přišel jste sám na to, jak kostku složit?

Pro mě je vždycky nejzajímavější najít tu cestu, nikoli slepě sledovat návod. První kostku jsem vezl sestře do Pardubic, po cestě jsem si s ní hrál a podařilo se mi ji rozložit. Bylo mi samozřejmě hloupé odevzdat ji nesloženou, takže jsem pak musel řešení najít. Dodnes neznám žádné algoritmy, vždy skládám kostku „poprvé“.

Co vás na hlavolamech tak přitahuje?

Mám rád matematiku a ke skládání hlavolamů ji potřebujete, u spousty z nich musíte znát trochu matematické teorie. Pak je to určité tajemství. Třeba ježek v kleci: je s ním spojena jistá legenda, vyndáte ježka, objevíte plán létajícího kola… Nebo jiný příklad: Mám v ruce kouli a mým úkolem je, aby se rozpadla na části. Vím, že je k tomu potřeba čtyřicet až padesát tahů. Koule jich umožňuje miliony, ale jen těch čtyřicet až padesát vede k cíli.

Jak dlouho obvykle řešení hledáte?

Některé hlavolamy jsou taková jednohubka, to znamená, že vám trvá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].