Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Otevřená Plzeň

Plzeň se stala Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015. Nečekaně: o jejím soupeři Ostravě bylo během kandidatury mnohem víc slyšet, stačí si jen vzpomenout na všechny ty festivaly, výstavy a akce, které za poslední měsíce uspořádala nejen u sebe, ale taky v Praze, již zřejmě chápala jako nejlepší cestu, jak na své aktivity celorepublikově upozornit. Plzeň se oproti tomu soustředila víceméně jen na dění přímo ve městě a vlastně se k souboji sama stavěla jako outsider. Vždyť šla do boje pod heslem "Zkuste si to aspoň představit!“. Jako by to i pro ni bylo přání z říše snů.

Rozdíl v sebevědomí obou měst byl ostatně dobře vidět i po středečním rozhodnutí mezinárodní komise: zatímco v Ostravě večer probíhala opulentní streetparty, jež se z plánované oslavy proměnila k překvapení jejích obyvatel v tryznu, v Plzni neměli pro velebení vítězství připravené nic a ulice města byly toho večera docela vymetené.

V Ostravě se teď bude ještě dlouho řešit, proč nakonec těsným rozdílem jednoho hlasu prohrála a co za tím mohlo všechno být. Zato v Plzni musí veškerou energii napřít hlavně dopředu. Další z hesel jejich kandidatury znělo "Otevři si Plzeň“ a pro město bude důležité ukázat, že je v něm opravdu co otevírat. Mluví se o stavbě nového divadla, galerie a celé kulturní čtvrti v areálu bývalého pivovaru. To musí pro místní milovníky kultury znít jako rajská hudba, protože dosud se vedení města nemohlo rozhodnout, jestli spíš přispět na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].