Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Čilé chilli

Pálivé papričky bývaly kdysi doménou nadšenců se zálibou v exotických chutích a indické, thajské či mexické kuchyni, ale dnes jsou běžnou přísadou všech možných potravin od polotovarů až po míchané nápoje.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Čím pálivější, tím lepší.. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Čím pálivější, tím lepší.. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Čistý kapsaicin je podivná látka – bez chuti, barvy a zápachu, ale zato vyvolává bolest. Sice nezpůsobuje trvalé poškození, ale přirozená reakce těla dokonce i na nízkou dávku (jaká se nachází například v jedné chilli papričce) je obranná: vylučuje se pot, zrychluje se tep, jazyk trne a občas kanou i slzy. Pak se ale dostaví cosi jiného: úleva od bolesti. Krevní řečiště se zaplaví endorfiny, tedy tělu vlastní látky podobné morfinu. A výsledkem je opojení. Čím více kapsaicinu požijete, tím je opojení silnější a lepší.

I proto je strava v bohatém světě čím dál tím ostřejší. Pálivé papričky bývaly kdysi doménou nadšenců se zálibou v exotických chutích a indické, thajské či mexické kuchyni, ale dnes jsou běžnou přísadou všech možných potravin od polotovarů až po míchané nápoje.

Částečně je to proto, že díky globalizaci se v bohatém světě zvýšil práh snášenlivosti kapsaicinu. Co může připadat nesnesitelně pálivé lidem, kteří před půlstoletím vyrostli na neslaných nemastných kuchyních Evropy a anglosaského světa, je dnes pro jejich děti a vnoučata jen příjemně kořeněným jídlem, protože už za studií se ládovaly levným karí nebo nachos se salsou. V minulosti se v receptech kajenský pepř odměřoval po špetičkách. Dnešním jedlíkům může i středně ostrá omáčka Tabasco, nejprodávanější dochucovadlo na bázi chilli na světě, připadat příliš jemná. Výrobce se sídlem v Louisianě nyní uvedl na trh…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].