2009-249-mobr-68R062009n.jpg
2009–249-mobr-68R062009n.jpg • Autor: Respekt

2009-249-vobr-68R062009.jpg
Fotografie: Čím pálivější, tím lepší.. – Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Čistý kapsaicin je podivná látka – bez chuti, barvy a zápachu, ale zato vyvolává bolest. Sice nezpůsobuje trvalé poškození, ale přirozená reakce těla dokonce i na nízkou dávku (jaká se nachází například v jedné chilli papričce) je obranná: vylučuje se pot, zrychluje se tep, jazyk trne a občas kanou i slzy. Pak se ale dostaví cosi jiného: úleva od bolesti. Krevní řečiště se zaplaví endorfiny, tedy tělu vlastní látky podobné morfinu. A výsledkem je opojení. Čím více kapsaicinu požijete, tím je opojení silnější a lepší.

I proto je strava v bohatém světě čím dál tím ostřejší. Pálivé papričky bývaly kdysi doménou nadšenců se zálibou v exotických chutích a indické, thajské či mexické kuchyni, ale dnes jsou běžnou přísadou všech možných potravin od polotovarů až po míchané nápoje.

Částečně je to proto, že díky globalizaci se v bohatém světě zvýšil práh snášenlivosti kapsaicinu. Co může připadat nesnesitelně pálivé lidem, kteří před půlstoletím vyrostli na neslaných nemastných kuchyních Evropy a anglosaského světa, je dnes pro jejich děti a vnoučata jen příjemně kořeněným jídlem, protože už za studií se ládovaly levným karí nebo nachos se salsou. V minulosti se v receptech kajenský pepř odměřoval po špetičkách. Dnešním jedlíkům může i středně ostrá omáčka Tabasco, nejprodávanější dochucovadlo na bázi chilli na světě, připadat příliš jemná. Výrobce se sídlem v Louisianě nyní uvedl na trh…

2009_obalka_R06
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2009_obalka_R06
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 54 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte