Často hledáte, jak…
Obálka vydání 5/2009
5/2009 • 25. 1. – 1. 2. 2009

Hledá se dobrý učitel

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česko

Hledá se dobrý učitel

Kateřina Čopjaková

Na hodnocení dopadů reformy českého školství je jistě brzy. Přesto na některých školách by také dost možná nebylo co hodnotit: reforma zůstala na papíře, alespoň tak se to šušká mezi českými odborníky na školství. Chybu přitom není třeba hledat jen na straně učitelů a vedení škol.

Silná žena s pokorou

Ondřej Kundra

Když se nové ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové zeptáte, čemu opravdu v životě věří, nezaváhá: „Ve schopnost člověka dosáhnout svého cíle.“ Její příběh ukazuje, že nejde jen o prázdnou frázi.

Jako když vám vezmou dítě

Bára Procházková

Výplaty nebudou. Ani za minulý měsíc, ani za ty příští. Tímto oznámením se sklářům v Novém Boru změnil život. Léta patřili k elitě regionu, ke které všichni vzhlíželi. Každého devátého v měsíci chodili do obchodů utrácet svou nadprůměrnou mzdu, dnes tam chodí žebrat o práci.

Přísně střežené dítě

Adam Šůra

Na rozdíl od západní Evropy v Česku pořád platí socialistické pravidlo, že zodpovědnost za očkování dětí má stát, a ne rodiče. Vakcíny musejí děti podle ministerské vyhlášky dostávat v přesně stanovených termínech. Úřady i lékaři opatrně připouštějí, že očkování by jednou v Česku mohlo být stejně jako na Západě dobrovolné.

Nic pro měšťáky

Michal Komárek

Touha po nových silných prožitcích dorazila i mezi české lyžaře. Zácpy na předražených lanovkách, plné kopce a čím dál dostupnější výbava opět oživily nejstarší sjezdařský model. Řeč je o skialpinismu – tedy pěších výstupech a sjíždění volných kopců plných čistého sněhu. Potíž je v tom, že v Česku jsou skutečně atraktivní terény jen v Krkonoších. A ty jsou tak malé, že všechny zajímavé kopce jsou v zónách, kde ochránci neradi vidí kohokoli kromě zvířat.

Kultura

Alois Nebel: Sudetotropa

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Zpověď nešikovného gentlemana

Jan Gregor

Hodinový portrét jednoho z nejdůležitějších českých spisovatelů druhé poloviny dvacátého století, natočený Petrem Kaňkou.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Nové antény kulturního rádia

Pavel Klusák

Art’s Birthday, tedy happening k „narozeninám umění“, je trojjedinou událostí: pardubickou, celoplošně českou a zároveň evropskou. Pro ty, kdo dnes hledají cesty, jak nenásilně najít čerstvému umění publikum, docela inspirativní podnik.

Pankáč mezi smetánkou

Jan H. Vitvar

Jakub Hošek už pět let vede spolu se svou sestrou Anežkou a spolupracovníky Štěpánem Bolfem a Danem Dudarecem společenství A.M.180 Collective. Nezávisle na veřejných zdrojích vozí do Prahy kapely a výtvarníky, aby tu v minimalistických podmínkách předváděli pro okruh zasvěcených alternativní produkci.

Zbabělci

Jan Gregor

Lidská tragédie spočívá v tom, že ať se jakkoliv snažíme, nakonec zůstáváme vždycky sami. Těmito slovy popsal téma svého nejslavnějšího románu Nouzový východ z roku 1961 americký prozaik Richard Yeats. O pozapomenutého kronikáře eisenhowerovské éry se zvedla nová vlna zájmu na přelomu milénia. A stejnojmenný filmový přepis depresivní sondy do zaběhlého stereotypu manželského páru, brzděného v rozletu nejen ubíjejícím prostředím, ale i vlastní konformitou, na sebe nenechal dlouho čekat.

Víc než jen dokument

Magdaléna Platzová

Petr Kotyk (1963) je zaměstnancem Literárního archivu Památníku národního písemnictví. Ale i kdyby neexistovala instituce, která jeho sběračsko-loveckou vášeň zastřešuje, dělal by zřejmě totéž: s fotoaparátem nebo kamerou už mnoho let obchází všechny možné literární akce a pořizuje o nich záznamy.

Svět není doma

Miroslava Růžičková

Nizozemská spisovatelka Anna Enquistová (1945) zachytila v knize Návrat domů život známého mořeplavce, viděný právě očima jeho ženy.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Komorní drama v divočině

Markéta Pilátová

Česky vyšlo už dokonce dvakrát Rosovo stěžejní dílo Velká divočina: cesty a některé další kratší práce v časopisech či povídkové sbírce Brazilské novely.

Na operu do kina

Tereza Brdečková

Najednou je tu nový „globální“ zážitek. Jdete do kina na operu a máte pocit, že jdete vlastně do divadla.