Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Trpaslík obrem

Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Je to fuška – být vždy první a nejlepší. Za Chruščovovy vlády SSSR vyrobil bombu o síle 100 milionů tun TNT, což se předtím nikomu nepovedlo. Sověti ji shodili z letadla na megapadáku velkém 1600 metrů čtverečních, což zase před nimi nikoho nikdy nenapadlo. Prý by z padáku mohlo být 12 milionů dámských punčoch. I nejvyšší mrakodrap v Evropě měl stát v Moskvě, ale krize mu ubrala pár pater. Svého času měli Rusové největší raketoplán Buran. Ambiciózní projekt prvního sovětského kosmického stroje však skončil jediným letem. Buran se stal karlovarským porcelánem sloužícím ale jako papírové tácky: jednorázově. I příroda byla k ruské vášni být největší, nejdelší, nejvyšší a nejničivější štědrá. V Rusku je nejobjemnější jezero na světě Bajkal, na Sibiři je nejvíce nejprotivnějších komárů a plocha ruského státu je také „nej“ – 17 milionů kilometrů čtverečních. Nakonec Rusové vynalezli prakticky všechny technické vymoženosti, o kterých se nespravedlivě traduje, že je má na svědomí třeba nějaký Edison. Vždyť podle ruských pramenů s žárovkou jako první přišel učenec Jabločkov, s rádiem jeho kolega Popov.

Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Velké národy trpí zvýšenou ctižádostí a na rozdíl od nás, menších, vkládají svou obrovskou energii plynoucí z kapacity milionů mozků do vývoje a vynalézání. My bezvýznamní liliputáni buďme vděčni alespoň za Smetanu či krtečka s paraplíčkem, kteří prorazili do světa jako bytosti vlídné a konstruktivní. Soutěživost vlastní Rusům a Američanům má ale někdy podoby krajně morbidní. Darwin Awards je v USA oblíbená soutěž, ve které vítězí ti, kdo zemřou tou nejkurióznější smrtí. Onehdy si jeden muž uřízl z legrace hlavu motorovou pilou a vyhrál. Úspěch slavil i chlapík, který se upil k smrti s pomocí alkoholických klystýrů. Rusy tyhle zprávy rozohnily. Vzápětí se v ruském internetovém prostředí objevila vlastní soutěž o ruskou Darwinovu cenu. Asi nejpopulárnější je historka o sebevrahovi, který si chtěl žiletkou podřezat hrdlo, ale příliš se zaklonil. Než vykrvácel, přijela sanitka. Lékař nebožákovi v autě vynadal a poučil ho, jak postupovat. Pár hodin po propuštění z nemocnice se Rus podle instrukcí experta podřezal již odborně a do příjezdu sanitky skonal.

Nechci být soudcem v tomto komplikovaném sporu dvou velmocí. Těžko říci, kdo je lepší. Traduje se však, že ruský trpaslík je ze všech největší.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].