Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Na vzpomínkové manévry u Velkého Meziříčí se po sto letech vrátil rakouský císař František Josef I. Vypuklo babí léto. Automobilka Škoda oznámila velké propouštění. Ministr financí Eduard Janota rozeslal šéfům parlamentních stran rozpočet na příští rok s rekordním schodkem 231 miliard korun; tak vysoký schodek, který vznikl vinou neochoty politických stran k úsporným škrtům, Janota předtím označil za krok ke státnímu bankrotu. Uplynulo osm let od 11. září 2001. Mladoboleslavský Festival evropských filmových úsměvů zahájil Vinnetou, náčelník Apačů.
Ten postup vyvolává dojem, že ústava dál platí, ale příští týden platit nebude a jenom pro příští týden přijímáme jiný způsob, vysvětlil šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský, proč jeho instituce zrušila nedávno přijatý ústavní zákon o zkrácení funkčního období sněmovny, kterým chtěli poslanci docílit rychlé vypsání předčasných voleb. Město Humpolec udělilo čestné občanství Ivanu Martinu Jirousovi. V Mikulově se ochutnával burčák. Reklamní agenti upozornili veřejnost, že auta ještě nikdy nebyla tak levná. Sněmovna odložila zavedení státních maturit na rok 2011. Při utkání okresního přeboru Pchery versus Knovíz vsítil obránce hostí Michal Ježek (31) omylem vlastní branku a pak jej přímo na hřišti skolil infarkt. „Česká ekonomika by příští rok mohla stoupnout až o 0,5 procenta,“ prohlásil během své návštěvy Asie premiér Jan Fischer.
Umím si to představit, je ovšem otázka, k čemu je to dobré a na úkor čeho v denním rozvrhu to je – i když u Stingů asi mají na žehlení, nákupy a další nepodstatné věci lidi, odpověděla sexuoložka Hana Fifková na otázku magazínu Mladé fronty Ona Dnes „Zpěvák Sting, vyznavač tantrického sexu, tvrdí, že jejich sex se ženou trvá pět hodin. Je to vůbec možné?“. Brněnští kriminalisté zahájili pátrání po neznámých pachatelích, kteří těsně po válce v roce 1945 zavraždili krumpáči a motykami 15 českých občanů německého původu na louce Budínka u Dobronína. Česko navázalo diplomatické styky s Lichtenštejnskem. V holešovickém klubu SaSaZu zpívala Macy Grayová. Krajský soud v Praze zahájil rozhodování o otázce, zda jsou, nebo nejsou promlčeny zločiny těch úředníků, kteří v 50. letech vedli násilnou kolektivizaci a nechávali zabírat majetek sedláků. Tisíce lidí se sjely z celé republiky na tradiční mítink komunistické strany pod Kunětickou horou.
Patřil jsem k těm, kteří doufali, že by tato krize mohla změnit k lepšímu sílící sklon lidí k životu na dluh, ale ono to vypadá, že se vůbec nic nestane. To, že krize není tak dlouhá, je možná chyba, řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny známý finančník Gabriel Eichler. Odvolací Vrchní soud v Praze s definitivní platností rozhodl, že tamní zoologická zahrada nesmí dál používat logo s koněm Převalského, které pro ni kdysi vytvořil grafik Michal Cihlář. Zásadně (až o 30 procent) klesly ceny bytů. V nemocnici v Novém Městě na Moravě přestali trhat mandle. Česko navštívil dalajlama spolu s vůdčí představitelkou bouřících se čínských Ujgurů Rebíjou Kadírovou a velvyslanectví komunistické Číny proti tomu vydalo ostrý protest.
Žádná velká zakázka se neobejde bez emocí, komentoval představitel organizace American Friends of Czech Republic Robert Doubek rvačku před pražským Hlavním nádražím, při níž sochař Michal Blažek srazil k zemi sochaře Oldřicha Hejtmánka za to, že kritizoval právě instalovanou maketu Blažkovy připravované sochy amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Fotbaloví reprezentanti remizovali se Slovenskem 2:2 a porazili San Marino 7:0. První český prezident Václav Havel vyzval občany, aby v nadcházejících volbách do sněmovny volili zelené. Počet lidí bez práce vystoupil na půl milionu. Ve snaze dát možnost vybití možným vandalům instalovala Bystřice nad Pernštejnem na tři místa ve městě „fackovací panáky“ – dřevěné klády s vyřezaným reliéfem lidského obličeje, do nichž lze mlátit vedle umístěnou baseballovou pálkou. Začala sklizeň jablek. Experti oznámili, že cena elektřiny pro příští rok klesne o šest a půl procenta. Výzkumný tým z Karlovy univerzity odhalil, že v českých domácnostech dnes pravidelně vaří pět procent mužů a více než 80 procent žen. Na městské slavnosti v Novém Jičíně přijela Marie Terezie. Obce se začaly chystat na zimní sníh.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 38/2009 pod titulkem Minulý týden