Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zpochybnění základních právních jistot z politických důvodů je zpochybněním demokracie a vytváří potenciální nebezpečí nástupu autoritářství a totality.
Soudce zpravodaj Pavel Holläder v odůvodnění, kterým ústavní soudci zrušili konání předčasných voleb

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Soud zrušil volby

Ústavní soud zrušil na základě stížnosti poslance

Miloše Melčáka

konání předčasných voleb, které byly naplánované na začátek října. Soud dospěl k názoru, že způsob, jak politici chtěli k volbám dospět, je v rozporu s ústavou. Především proto, že šlo o účelovou jednorázovou změnu, při níž politici ústavu obešli a nevyužili ani jeden ze čtyř mechanismů, které konání předčasných voleb umožňují. Podle právních expertů rozhodnutí soudu otevírá možnost přiblížit Česko k právnímu státu, kde se respektují platné zákony a práva jednotlivců nejsou válcována většinovým názorem. Předčasné volby by se teď zřejmě měly konat na začátku listopadu. 

Rozpočet s velkým schodkem
Vláda minulý týden schválila rozpočet na příští rok s rekordním schodkem schodkem 230 miliard korun. Ministr financí Eduard Janota ale navrhuje dodatečné škrty ve výši 70 miliard korun, na tomto úsporném balíčku se však ministři zatím nedokázali shodnout. Kabinet bude o úsporách jednat opět tento týden, o konečné podobě rozpočtu by však měla hlasovat až nově zvolená Poslanecká sněmovna, současná to odmítá. Vzhledem k tomu, že není jasné, kdy volby proběhnou, hrozí rozpočtové provizorium. 

Česko proti daňovým únikům
Česko oficiálně navázalo diplomatické styky s Lichtenštejnskem. To otevírá možnost uzavřít s alpským knížectvím smlouvu zabraňující daňovým únikům a nepřímo i praní špinavých peněz podobně jako to udělala nedávno Velká Británie. Ministerstvo financí oznámilo, že věc už dojednává a že to může zdejšímu eráru ušetřit miliardy korun.

Změna náhubkového zákona nebude
Poslanci minulý týden odmítli jednat o úpravách takzvaného náhubkového zákona. Zákon, který od dubna zakazuje jmenovat oběti některých trestných činů nebo citovat z policejních odposlechů, se stal terčem kritiky nejen u nás, ale i v zahraničí. Návrhy na zmírnění, které předložil ministr pro lidská práva Michael Kocáb, schválila vláda na konci srpna. Podle novely by bylo možné zveřejnit utajované informace, pokud je to ve veřejném zájmu, novinářům už by také při porušení zákona nehrozilo vězení, ale pouze finanční pokuty.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Státní maturity v nedohlednu

Poslanecká sněmovna minulou středu odhlasovala odložení státních maturit o jeden rok. Pro návrh byly obě největší strany ČSSD i ODS, ze 139 přítomných poslanců hlasovalo pro 83. Političtí odpůrci brzkého zavedení státních maturit argumentují především jejich nepřipraveností a neúplností. Jejich příznivci naopak odklad státních maturit považují za populismus a získávání hlasů mladých voličů.

Státní maturity, které by měly snížit rozdíly mezi maturitními znalostmi studentů učebních oborů a gymnázií, Česko připravuje už deset let. Současná vláda kromě ministryně školství

Miroslavy Kopicové

byla pro spuštění státních maturit již teď. Odklad o rok podle ní znamená odklad na neurčito.

Pecina zasáhl do vyšetřování
Ministr vnitra Martin Pecina, dosazený do vlády ČSSD, se snažil po telefonu přemluvit šéfa ODS Mirka Topolánka, aby stáhl trestní oznámení na skupinku čtyř mužů, kteří ho zasáhli kamenem na předvolebním mítinku v Hustopečích. Podle Peciny by stažení žaloby bylo řešením v zájmu „hladkého průběhu volební kampaně“, navíc prý útok na politika stejně policie posoudila pouze jako přestupek. Jak ale později vyplynulo, trestní oznámení nepodával Mirek Topolánek, ale organizátor akce Léto s Topolem Zdeněk Mokrý. Policejní práce už trvá tři neděle a zatím se nechýlí ke konci. Ministr Pecina se nevyjádřil k podezření, že pomáhá sociálním demokratům v ouvislosti s nevyvrácenou variantou, že si kamennou spršku objednali právě oni.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Kadírová a dalajlama v Praze

V Česku se sešli zásadní oponenti čínského režimu. Vedle dalajlamy dorazila na konferenci Forum 2000 i vůdkyně muslimské menšiny Ujgurů žijící v Číně

Rebíja Kadírová

. Bývalá politická vězeňkyně upozorňuje na to, že čínský režim se snaží Ujgury etnicky zničit. Číňané naposledy krvavě potlačili protesty Ujgurů letos na jaře. V Praze Kadírová vyzvala politiky zemí EU, aby se při jednání s Čínou na osud muslimské menšiny dotazovali a nutili režim k respektování ujgurské kultury.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Snadnější vyvlastňování

Poslanci schválili normu, která počítá s omezením vlastnického práva a umožňuje jednodušší odebírání soukromého majetku. Původně měl zákon umožnit „jen“ lehčí výstavbu autostrády na jihu Čech, nakonec ho ale delegáti změnili tak, aby platil obecně pro výstavbu jakékoli dopravní a technické infrastruktury. Vetovat normu by teď mohl Senát – jak bude hlasovat, zatím však není jasné.

Podceněné školství
Vyspělé země dávají na vzdělání v průměru 6,1 procenta hrubého domácího produktu, Česko, které se mezi ně řadí, dává 4,8 procenta. Vyplývá to ze závěrů mezinárodního srovnání zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zveřejněné výdaje zpracovávají starší data, výsledky odráží stav českého školství před dvěma lety.
Největší rozdíly jsou ve financování terciárního vzdělávání a platech pedagogů. Zatímco vyspělá země průměrně odevzdá 1,9 procenta svého HDP vysokým školám, Česko jen 1,2 procenta. Podobný rozdíl panuje i u učitelských platů. Pedagog na prvním stupni si ve vyspělých zemích vydělá za hodinu výuky 49 dolarů (přepočteno na paritu kupní síly), český kantor o 15 dolarů méně. Ještě větší rozdíl pak panuje mezi středoškolskými pedagogy: zahraniční si přijde na 72 dolarů, český na 51.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Nová knihovna otevřena

Vejde se do ní jeden a půl milionu knih, studentům nabízí čtyřiadvacetihodinový provoz a většina jejích místností se obejde bez topení a klimatizace. Národní technická knihovna, projektovaná podle posledních knihovnických trendů, zahájila svůj provoz v areálu technických vysokých škol v pražských Dejvicích. Návštěvníkům bude kromě studia technické literatury sloužit i k odpočinku. V objektu je internetový Wi-Fi signál, 250 počítačů pro veřejnost, noční studovna a také možnost samoobslužného vypůjčování a vracení knih.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 38/2009 pod titulkem Deset českých zpráv, které by vás neměly minout