Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Po nákupech

Bučící zmrzlina

59_R32_2009nakupy_n.jpg
59_R32_2009nakupy_n.jpg • Autor: Respekt

To bylo zase jednou bučení. Minulý čtvrtek na Václavském náměstí v Praze začali prodávat zmrzlinu Ben & Jerry´s. Na oslavu toho, že tato zmrzlina je z mléka, byly přítomny živá kráva, slečny převlečené za krávy a bučící reprobedny. Mělo to tedy být veselé bučení, ale ve skutečnosti to bylo bučení labutí, píseň o tom, že epocha Bena a Jerryho už skončila. A že domácí nebo též řemeslnou, s osobní péčí připravenou zmrzlinu aby člověk v Česku pohledal a že to zase nebude ona.

59_R32_2009nakupy_s.jpg
59_R32_2009nakupy_s.jpg • Autor: Respekt
Jistě, příběh této zmrzliny je pěkný. Ben CohenJerry Greenfield, dva stárnoucí hipíci, si v roce 1977 udělali korespondenční kurz výroby zmrzliny, načež otevřeli svou první pobočku na bývalé benzinové pumpě a vždycky dbali na to, aby mléko do jejich zmrzliny bylo nadojeno s individuálními ohledy ke každé dojnici a aby se v jejich zmrzlině neutopila ani jedna moucha. V roce 2000 svou značku prodali koncernu Unilever. A tam ji dnes vyrábějí podobně jako svou další velkou značku Algida. Takže ve velkém a efektivně, čehož výsledkem je sice dobrá, ale jinak standardní, celkem nepřekvapivá nadnárodní zmrzlina, která o sobě tvrdí, že je domácí, což v praxi znamená, že se k nám vozí tisíc kilometrů z Nizozemska.

Podobné je to s dalšími takzvanými prémiovými zmrzlinami, které by měly být víc než pouhé zmrzliny. U nás se prodává ještě Häagen-Dazs a také prémiová řada zmrzlin Mövenpick. Jsou docela dobré, to ano, jinak je to ale sladká nuda: s železnou pravidelností vždycky stejné a ke koupi všude na planetě, kde už vynalezli mrazák.

A existuje tedy v Česku nějaký unikát? Nějaký český Ben nebo moravský Jerry? Nějaké ty Hradčany mezi zmrzlinami? Je jich málo. V Praze je to třeba Cream & Dream (www.cremeriamilano.cz), kterou ze samých pravých čerstvých surovin vyrábí pravý Ital Guido Benucci. Do jisté míry je to cukrárna Světozor (www.hajek-bousova.cz), v jejichž sorbetu lze nalézt občas i čerstvou jahodu, se štěstím i malinu. V Brně je to zcela rukodělná zmrzlina cukrářské rodiny Hvězdů, jejíž nejstarší člen Drahoslav Hvězda prohlašuje, že „co se v kraji urodí, by se tam mělo také sníst“, na důkaz čeho připravuje například slivovicovou zmrzlinu ze slivovice, nebo žloutkovou zhuštěnou dvacítkou žloutků. Ve vší tichosti, ačkoli právě toto by si zasloužilo mohutné zakvokání z reprobeden a oslavné defilé dojnice i s nosnicemi.

Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1220
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte