Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Zapomínání na válku

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Pro Američany už není terorismus zdaleka tím hlavním problémem

První, co vidím pokaždé, když přilétám do New Yorku, je něco, co tam není: dvojčata na obzoru Manhattanu. Jenže stín, který vrhly tyto dvě chybějící věže na světovou politiku, není stejný jako stín dnes už také chybějící berlínské zdi. Většina lidí dnes vůbec necítí, že žijeme ve „válce proti teroru“ v tom smyslu, jako jsme kdysi cítili, že žijeme ve „studené válce“. A platí to jak pro svět, tak pro Ameriku, a dokonce i pro New York.

Koncem minulého měsíce americká ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová potvrdila, že Obamova administrativa hodila pojem „globální válka proti teroru“ do starého železa. Takže slogan, který měl mít podobně epochální nádech jako „studená“ nebo „čtvrtá světová válka“ (jak ji nazval neokonzervativec Norman Podhoretz, pro něhož i „studená válka“ byla „třetí světovou válkou“), přežil jen něco přes sedm let.

Pro většinu Američanů je už passé také Irák, i když samozřejmě není passé pro ty Iráčany, kteří jsou naživu a musejí snášet důsledky války. Jak napsal komentátor Thomas Friedman minulý týden v New York Times: „Sbohem, Iráku, a hodně štěstí.“ Titulek sice neodpovídá obsahu Friedmanova komentáře, ale vystihuje postoj Američanů, který by mě, být Iráčanem,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].