Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Co by měla česká vláda dělat pro to, aby Kanada zrušila víza pro české občany?

Helena Bambasová • Autor: Archiv
Helena Bambasová • Autor: Archiv

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

KAREL SCHWARZENBERG

bývalý ministr zahraničí

1. Více se soustředit na řešení reálných problémů českých Romů. Zaměřit se na otázky ghett, nezaměstnanosti, školství a nadále existující diskriminaci.

2. Tvrdě zakročit proti těm, kteří zneužívají bídu a neinformovanost českých Romů, aby je obrali o poslední peníze, byty atd., slibujíce hory doly v Kanadě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

GIPSY

raper

To je těžké. Samozřejmě si musíme vyřešit vzájemné vztahy, musíme překonat vzájemnou bariéru mezi romským etnikem a českou většinou. Najít způsob, jak spolupracovat, to je jediná cesta. Zároveň si ale myslím, že Kanadě se romská problematika hodila jako záminka, protože třeba problém s mexickými emigranty je mnohem větší.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

HELENA BAMBASOVÁ

náměstkyně ministra zahraničí

Nemůžeme být hrdí na to, že stovky českých občanů odcházejí do zahraničí a žádají o ochranu v jiné zemi, neboť se doma necítí bezpečně. I když celkově není situace Romů v České republice horší než v leckteré jiné zemi EU, není ideální. Všichni musíme pokračovat v úsilí ji zlepšovat – vláda i ostatní. To je český problém. I Kanada má svůj problém. Její azylový systém je snadno zneužitelný lidmi, kteří doma žádné perzekuci nečelí, pouze jsou přitahováni štědrými dávkami, které Kanada nabízí. Musíme pracovat na řešení svého domácího problému a zároveň spolu jednat. Bezvízový styk je v zájmu obou zemí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JAN KUBÁČEK

politolog

Česká pozice by měla být hlavně srozumitelná a věrohodná jak dovnitř vůči svým občanům, tak vůči zahraničí. Praha by měla konečně potvrzovat reálnými skutky ochotu řešit problém občanského soužití. Počínaje uzavřeností českého vzdělávání, které k mnoha menšinám stále přistupuje s despektem. Český stát však musí dbát i na úctu k právu všech občanů, nehledě na jejich kulturní odlišnosti. Právo, výhody, ale i povinnosti a odpovědnost za své činy musejí konečně platit pro všechny stejně, teprve pak bude konečně fungovat motivace. A také je třeba jednoznačně zasáhnout proti protiústavním politickým skupinám a tím ukázat, že pro některé hodnoty a skutky není v Čechách místo.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2009 pod titulkem Anketa: Co by měla česká vláda dělat pro to, aby Kanada zrušila víza pro české občany?