Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Velký mejdan ve Varech

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Filmový festival v Karlových Varech si léta buduje pověst kulturní události, která je stejně tak exkluzivní jako lidová. V posledních letech musí šetřit, ale svou přitažlivost neztrácí. Deset filmových dní na začátku léta láká i v časech multiplexů a stahování z internetu stále mladší ročníky diváků.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Když se

Jan Drábek

se zalepenýma očima po ránu vymotá ze stanu, naskytne se mu bizarní obrázek. Na travnatém valu, který obtáčí tartanový ovál atletického stadionu se poklidně pasou tři ovce.

„Patří prý dceři správce areálu, ptal jsem se na to v recepci,“

říká pobaveně. Dvaadvacetiletý student Technické univerzity v Liberci přijel na festival s přítelkyní Karolínou. Jejich stan je jedním z šesti stovek, které v posledním týdnu vyrostly na stadionu a přilehlých tribunách. Za poplatek 70 korun na osobu a noc tu mohou mladí návštěvníci využít sprchu a úschovnu zavazadel.

V khaki maskáčích, lněné košili a s pěstěnými dredy splňuje Drábek představu klasického alternativního baťůžkáře. Stovky nemytých filmových fanoušků, polehávajících po parcích nebo v zastřešeném prostoru u východu z Velkého sálu, které zosobňovaly ducha festivalu v polovině devadesátých let, jsou však už dávno minulostí. „Je tu dost holek, do kterých byste v kině bydlení pod stanem neřekli,“ upozorňuje Drábek a balí si na karimatce první…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].