Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Stroj, který porazil císaře

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Před 155 lety shořel šachový automat Turek, a bylo tak prozrazeno jeho tajemství

Šachovnici sledoval nehybnýma mandlovýma očima. Na hlavě měl posazený turban, v jedné paži držel dýmku s dlouhou troubelí, jeho druhá paže spočívala na měkkém polštářku. Od pasu dolů se však člověku příliš nepodobal. Místo nohou měl totiž dřevěnou skříňku se třemi dvířky.

Říkali mu Turek. Tak ho na počátku 19. století znala celá Evropa. Alespoň lidé z vyšších společenských kruhů, kteří se sešli roku 1809 na zámku Schönbrunn, aby se pokusili odhalit tajemství jeho mechanického těla. Turek se tu měl utkat se samotným císařem Francie. Když Napoleon Bonaparte vstoupil do sálu, šachový stroj mu nejprve způsobně zasalutoval. Když se ale pustili do hry a císař se pokusil Turka zmást falešným tahem, šachový automat vrátil jeho figuru na původní místo. Lidé v sále zahučeli a nechápavě kroutili hlavami. Když Bonaparte svůj falešný tah zopakoval, Turek jeho figuru odstranil ze šachovnice úplně. Přesto se Bonaparte ještě jednou pokusil o stejný švindl, ale to už se Turek rozmáchl svou mechanickou paží a smetl všechny figury ze stolu.

Francouzskému císaři tedy nezbylo než se pustit do skutečné partie. Po dvanáctém tahu ji nazlobeně ukončil položením královské figury na desku šachovnice na znamení prohry. Když pak chtěl poznat tajemství útrob svého protivníka a otevřela se před ním dvířka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].