Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Jak byste se zachoval, pokud byste zjistil, že člen vašeho učitelského sboru je příslušníkem extremistické strany?

Ředitel žádné instituce nemůže stíhat své podřízené pro jejich politické přesvědčení.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JIŘÍ RŮŽIČKA - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt
Fotografie: JIŘÍ RŮŽIČKA - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt

JIŘÍ RŮŽIČKA

ředitel Gymnázia Jana Keplera, Praha

Ředitel žádné instituce nemůže stíhat své podřízené pro jejich politické přesvědčení. Dokonce ani v případě, že porušují zákony této země. Tato pravomoc patří soudu. A Nejvyšší správní soud nedávno odmítl zrušit Dělnickou stranu a tím její legálnost bohužel potvrdil. A co to vlastně je extremistická strana? Co extrémní postoje KSČM prezentované soudružkou učitelkou z jedné ZŠ? Co ve škole s členy parlamentních stran, jejichž arogantní představitelé urážejí kdekoho? To přece ředitel řešit nemůže… Zasáhnout musí pouze tehdy, když takový učitel začne vyvíjet na žáky politický nátlak.

LUDMILA KRÁLÍKOVÁ

ředitelka ZŠ Vraný

V případě, že bych měla mít v pedagogickém sboru nějakého zarytého komunistu nebo člena Dělnické či jiné extremistické strany, rozhodně bych se s ním rozloučila. Záleželo by samozřejmě na dalších okolnostech – proč je členem takovéto strany, jaké vidí perspektivy atd. Myslím si, že důvodem, proč bych takového člověka ve svém týmu nechtěla, by ani nemusel být nutně ten, že je členem této strany, jeho chování by bylo důvodem. Takový člověk bude jistě mít názory a ideály, které se nejspíše nebudou shodovat s tím, jaký člověk má vychovávat a mít v péči mládež a děti.

MARTIN ŠEVČÍK

ředitel ZŠ Londýnská, Praha

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].