Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Mír s heroinem

Týdeník The Economist v předvečer vídeňského summitu agentury OSN pro drogy a zločin napsal, že „podle jakýchkoli rozumných měřítek byla válka proti drogám vražedná, neliberální a zbytečná“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kriminálník, nebo pacient? (Kábul, 2007) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kriminálník, nebo pacient? (Kábul, 2007) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Není narkoman, přesto jen málokdo poznal drogy tak zblízka jako on. Zná se s farmáři, kteří pěstují v Andách koku, mluvil s pašeráky, kteří z ní vyrábějí kokain a dostávají ho na Západ, s kolumbijskými guerillovými bojovníky, pro něž bílý prášek znamená hlavní zdroj příjmu. On a jeho kolegové se setkali s narkobarony hledanými FBI, s afghánskými válečníky, kontrolujícími obchod s opiem, jednali s šéfy policejních komand i s vysokými úředníky OSN, kteří mají agendu na starosti.

Politolog Martin Jelsma šéfuje nizozemské nevládní organizaci TNI Drogy a demokracie, jejíchž terénních analýz drogové scény si cení experti, novináři i politici. Minulý týden měl na první pohled méně záživný program než zdolávání andských svahů: ve Vídni se sešli zástupci sto třiceti zemí OSN, aby jednali o budoucnosti protidrogové politiky. Narkotika jsou stále palčivějším problémem současného světa a dosavadní způsoby řešení problémů selhávají – produkce opia se například v minulých deseti letech zdvojnásobila. „Bylo to mimořádně frustrující,“ říká po skončení konference do telefonu Jelsma. „Menšina zemí blokuje jakékoli reformy. Ale pozitivní je, že tentokrát se jim dvacet šest států velmi ostře postavilo. Ještě nikdy nebyl konflikt o budoucnost drogové politiky tak vyhrocený jako dnes.“

Krvavé Mexiko

Ten úterní večer měla obecní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].