Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Parní stroj

Nenápadným svědkem přerodu české společnosti od socialismu ke kapitalismu byl fritovací hrnec. Na přelomu 80. a 90. let stál v kuchyni jako symbol blahobytu, škvířily se v něm litry oleje a kila hranolků.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nové parní stroje na vaření a praní. - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Nové parní stroje na vaření a praní. - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Nenápadným svědkem přerodu české společnosti od socialismu ke kapitalismu byl fritovací hrnec. Na přelomu 80. a 90. let stál v kuchyni jako symbol blahobytu, škvířily se v něm litry oleje a kila hranolků. Pojídaly se s vírou v budoucnost, a jestli přitom člověk trošku načichl přepáleným tukem? Koho to mohlo v té rychlé době odradit.

Svět se změnil, kapitalismus zjemněl a s ním i stolní manýry. Dnešní dobu symbolizuje lépe jiný pomocník. Z brambor dělá místo hranolek lehkou stravu a místo žravosti uspokojuje „moderní trend k co nejdietnější přípravě pokrmů“. Řeč je o parním hrnci, který v páře uvaří maso, zeleninu, rýži. Potraviny si zachovají živiny a vitaminy, údajně až dvakrát víc než při obyčejném povaření, a už na pohled vypadají lépe, barevně a pevně.

Pára se vůbec šíří současnými domácnostmi. Parní chod má i řada trub na pečení. Jsou to vesměs velmi luxusní modely, většinou od 30 tisíc korun výš. Není problém v nich maso povařit v páře a pak mu ještě dodat křupavou kůrku horkým vzduchem.

K prvotřídně napařené mrkvi ovšem nezasedáme v pomačkané košili, načichlé levným lokálem. Pomoci může pračka s funkcí „sprchování párou“. Znamená to, že košile se po dni nošení hodí do pračky, dvacet minut se převaluje v páře, čímž se zbaví pachů a narovná se. Parní režim pomáhá také zlepšit účinky běžného praní. Podle spotřebitelských serverů to sice docela funguje, ale musí se počítat s tím, že taková pračka stojí asi dvakrát víc než obyčejná (Whirpool Steam i LG Steam Wash od dvaceti tisíc korun).

Objevily se i sušičky prádla s párou, která má nahradit žehlení (Electrolux), mikrovlnné trouby s párou (Panasonic), skoro všechny velké koncerny si v poslední době vzpomněly na parní stroje. Proč vlastně? Jeden důvod je jasný, každý rok je třeba přidat nějaké to tlačítko, čistě pro lepší pocit zákazníka. „Není to ale jenom to, pára má, myslím, opravdu budoucnost,“ uvažuje Jan Čapek, designér, který strávil poslední léta v centrále firmy Electrolux. „Je to účinné a přitom není příliš složité parní funkci do spotřebičů přidat. Prostě za málo peněz hodně muziky.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].