Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Podvod století

Částka ve výši 17,1 miliardy dolarů, kterou Bernard Madoff podle svých slov obhospodařoval ještě před několika měsíci, je skoro celá ta tam. Jeho údajné přiznání, že tento podvod by mohl přesáhnout hranici padesáti miliard, se zdá být čím dál tím pravděpodobnější.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Stavitel pyramidy Madoff. - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Stavitel pyramidy Madoff. - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Bernard Madoff začínal jako plavčík. Tak si vydělal potřebné peníze, aby mohl ve vlastní firmě spustit obchodování s cennými papíry. Téměř o půlstoletí později se ale ukázalo, že kolosální „Ponziho schéma“, tedy zvláštní druh pyramidy, ve kterou firma časem zmutovala, už nelze udržet nad vodou – na rozdíl od páně Madoffovy sedmnáctimetrové rybářské lodi nesoucí jméno Býk.

Částka ve výši 17,1 miliardy dolarů, kterou Bernard Madoff podle svých slov obhospodařoval ještě před několika měsíci, je skoro celá ta tam. Jeho údajné přiznání, že tento podvod by mohl přesáhnout hranici padesáti miliard, se zdá být čím dál tím pravděpodobnější: klienti připustili, že dali k dispozici prostředky, které přesahují polovinu uvedené sumy. V úterý 16. prosince uvedl šéf organizace na ochranu investorů (Securities Investor Protection Corporation), která se teď pro investory snaží zachránit, co se dá, že dvojí účetnictví sedmdesátiletého finančníka je v „naprostém chaosu“ a že možná potrvá půl roku, než se v účtech někomu podaří zorientovat. Jen těžko bychom si dokázali představit příznačnější závěr roku, který byl pro Wall Street nejhorší za několik desetiletí.

Seznam poškozených je každým dnem delší a přibývají na něm stále další oslnivá jména. Jsou mezi nimi přední miliardáři, například režisér Steven Spielberg, majitel baseballového týmu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 71 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].