Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Jsou důvody ČEZ pro navýšení cen za elektřinu opodstatněné? (Energetický regulační úřad informoval o zvýšení cen o 9,4 procenta)

Zvýšení cen elektřiny je neoprávněné. Všechny veličiny ovlivňující výslednou cenu elektrické energie jsou na nižší úrovni než před rokem. Klesly hodnoty na energetické burze, ceny ropy, emisních povolenek, uhlí i zemního plynu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JIŘÍ CHVOJKA - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: JIŘÍ CHVOJKA - Autor: Archiv • Autor: Respekt

JIŘÍ CHVOJKA

Spolek proti nemravným cenám elektrické energie

Zvýšení cen elektřiny je neoprávněné. Všechny veličiny ovlivňující výslednou cenu elektrické energie jsou na nižší úrovni než před rokem. Klesly hodnoty na energetické burze, ceny ropy, emisních povolenek, uhlí i zemního plynu. Za zvýšením cen stojí pravděpodobně neoprávněná snaha energetických společností přenést své ztráty ze špatných nákupů na Pražské energetické burze na všechny spotřebitele. V jiném sektoru by to nebylo možné, ale energetika se těší přízni politiků všech stran.

JAN TRUXA

Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie

Proč ano: Protože trh s elektřinou je plně liberalizovaný, cena silové elektřiny se odvíjí od dlouhodobých kontraktů na evropských burzách. Jednotlivé tarify se skládají z ceny silové elektřiny a z ceny za distribuci, která jediná je regulována ERÚ. Proč ne: Stejně jako ostatní firmy má i distributor elektrické energie ze zákona právo účtovat si za silovou elektřinu požadovanou cenu a nese za to rizika odchodem zákazníků. Ceny jednotlivých distributorů se liší a každý může přejít k levnější konkurenci. Je to jediná cesta, jak „tlačit“ na distributory – nejen na společnost ČEZ.

JURAJ KRIVOŠÍK

SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie

Vyšší ceny energie spolu s mediální pozorností a informačními aktivitami motivují k racionalizaci spotřeby na straně spotřebitelů. To vede ke snížení plateb a ochraně životního prostředí zároveň. Jak se vyjádřil premiér Topolánek na nedávné konferenci Energy Efficiency Business Week 2008: „Nejlepší energie je ta, která se nevyrobí.“ A jelikož v tržním prostředí nechceme a nemůžeme uměle snižovat prodejní ceny, je dobré motivovat ke zvyšování energetické účinnosti v oblasti průmyslu, služeb, domácností a dopravy. U většiny spotřebitelů je k tomu rozhodně prostor.

LADISLAV KŘÍŽ

ČEZ, mediální útvar

V ohlášeném zvyšování cen elektřiny nejméně vzrostly ceny u společnosti ČEZ. ČEZ byl pro většinu zákazníků levnější i dosud, což znamená, že v příštím roce bude rozdíl mezi ČEZ a ostatními zavedenými obchodníky ještě výraznější. Ceny elektřiny neurčují sami energetici, ale trh a je odrazem nabídky a poptávky. Zatímco poptávka stále stoupá, nové elektrárny se příliš nestaví. V posledních dnech se na trzích objevil pokles cen. Zákazníci ČEZ, kteří by chtěli mít pružnější tvorbu ceny a profitovat na současném poklesu cen (ale i nést riziko strmého růstu ceny), mají tuto možnost jedině u ČEZ, a to měsíční či čtvrtletní fixaci ceny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2008 pod titulkem Anketa: Jsou důvody ČEZ pro navýšení cen za elektřinu opodstatněné? (Energetický regulační úřad informoval o zvýšení cen o 9,4 procenta)