Často hledáte, jak…
Obálka vydání 48/2008
48/2008 • 22.–29. 11. 2008

Po blatníky v krizi

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česko

Přiznat barvu

Silja Schultheis

Když v Německu začátkem 90. let pravicoví extremisté zapálili několik ubytoven pro uprchlíky a pár místních obyvatel s jejich činy otevřeně sympatizovalo, země se otřásla hrůzou.

Kouzlo černého starce

Jan Brabec

Havran přestal být vybíjen a dnes se dokonce stal atrakcí, na kterou se jezdí dívat školáci z okolí. Tedy alespoň ve středočeských Kralupech nad Vltavou: podle odhadů se jich tam letos slétlo přečkat zimu úctyhodných osmdesát tisíc.

Pod moderní sukní rudá

Silvie Lauder

Že komunisté usedli poprvé v krajských radách, o tom už pár dnů víme. Co ale od nich v nových pozicích čekat, zatím nedokážou říci ani ti, kteří je do koalic pozvali, ani ti, kteří se naopak nového vlivu KSČM obávají.

Vzhůru, vlastenci, na Janov!

Kateřina Čopjaková

Útok stovek členů extrémní pravice na převážně romské sídliště Česko ještě nezažilo. Více než rozběsnění mladíci vykřikující nacionalistická hesla však překvapil fakt, že desítky litvínovských občanů holohlavce táhnoucí na janovské sídliště vítaly.

Po blatníky v krizi

Ondřej Kundra, Tomáš Sachr

Škodovácké couvnutí z ohlášené krkonošské expanze v sobě nese čitelný vzkaz: světová finanční krize je tady a spolu s ní se Češi musejí připravit na omezení investic a propouštění. Překvapivě se však zároveň s touto černou vyhlídkou objevují už i výzvy a nápady, jak z té blížící šlamastiky ven.

Kultura

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Alois Nebel: Sauna

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Válka je vůl

Jan Gregor

Byla to takřka nemožná mise. Dějiny znají jen málo případů, kdy se filmová adaptace aspoň vyrovná knižní předloze. Bestsellery se ovšem pokusu o zfilmování ubrání málokdy. A tak devět let po vydání spatřila světlo světa adaptace slavného protiválečného románu Hlava 22 (1970).

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Zbytky paní Veroniky

Jan H. Vitvar

Veronika Bromová (1966), jedna z nejvýraznějších postav výtvarné scény 90. let už se téměř dekádu hledá, přešlapuje na místě, moc neví, kudy dál. A právě v tuto nešťastnou chvíli jí uspořádala kurátorka Olga Malá velkou výstavu nazvanou Království.

Dračí snění

Pavel Klusák

Varování: Tento text prozrazuje leccos z rozuzlení rituální vraždy zápasníka a mága Krále, která se udála na prknech Mahenky čili Národního divadla v Brně. Nutno však varovat hlavně před tím, že náš pohled může být pořádně zmatený a zavádějící.

Skutečné každodenní horory

Ladislav Nagy

Další pozoruhodná Faberova kniha na český trh dorazila teď čerstvě: sbírka povídek Fahrenheitova dvojčata.

Vratký ostrov svobody

Hana Ulmanová

Studie dvou mladých historiků Kateřiny Čapkové a Michala Frankla Nejisté útočiště. Kniha je vystavěna na rozdílu mezi velkými a malými dějinami.

Osobní trapnosti

Jaroslav Formánek

Freudovu teorii sexuality, od níž rodák z Příboru odvozoval veškeré lidské chování, pojala německá spisovatelka Eva Weissweilerová jako hnací sílu své knihy Freudové: Biografie jedné rodiny.

Proti zapomínání

Jan Gregor

Desetičlenná skupina studentů a studentek – až na jednu výjimku z FAMU – na kameru zachytila osudy sedmatřiceti žen, jejichž dětství poznamenala nepřítomnost nespravedlivě odsouzeného rodiče.