Často hledáte, jak…
Obálka vydání 47/2008
47/2008 • 15.–22. 11. 2008

České miliardy pro ruské špiony

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kultura

Alois Nebel: Budoucnost rádia

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Krvavé ambice

Jan Gregor

Tuto adaptaci Shakespearova Macbetha jen tak z hlavy nevyženete. Japonský klasik Akira Kurosawa přemístil děj jedné z nejznámějších her anglického barda do středověkého Japonska. Krvavý trůn (1957) je jedním z šesti režisérových snímků, které do konce roku obohatí nedělní filmovou nabídku našich televizí.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

A. M. 180 uvádí další z výrazných songwriterů, kteří z undergroundu míří čím dál jasněji k věhlasu. Energický a skeptický oregonský band Willa Sheffa o svém vzestupu na novém albu The Stand In´s přímo zpívá: život se přece v tolika ohledech podobá bídě rockové show.

Kam se ten svět řítí

Pavel Klusák

Praha a Brno občas rezonují stejnou nutkavou potřebou. Před třemi lety se v obou městech zformovala nová generace hudebních organizátorů nespokojená se zdejší izolací od čerstvých událostí klubů a festivalů ve světě.

Doktor Faustroll bilancuje

Jan Rous

Moji ctitelé mi rozumějí. Ta slova stojí v úvodu jednoho z nespočetných návodů events, happeningů, manifestů a scénářů Eugena Brikciuse (1942), jehož celoživotní tvorbu představuje obsáhlá výstava v pražské Galerii Smečky.

Havel reloaded

Jan Němec

Říct o někom, že je inspirativní osobností, často neznamená nic jiného, než že se rád nechává obdivovat. Je to i případ Václava Havla?

Neštěstí rozumných lidí

Jan Němec

V Dagu Solstadovi (1941) přichází na český knižní trh autor, jehož biografie je vzorem píšícího západního intelektuála druhé poloviny 20. století.

O fotografii ani tak nejde

Josef Chuchma

Když se fotograf Robert Vano (1948) začal počátkem devadesátých let objevovat v Praze (mimo jiné se pohyboval v prostředí agentury Radost a časopisu Post), občas se zmínil o knize, v níž prý popíše zážitky z „velkého“ světa.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Z mlhy

Magdaléna Platzová

Nejnovější, právě vyšlá sbírka básní Bohumily Grögerové (1921), nazvaná prostě Rukopis, je o zápasu s temnotami.

Těžká cesta ven

Tomáš Brolík

V Polsku vyšlo po revoluci na tři sta překladů českých knih. O naši literaturu mají v téhle zemi docela velký zájem, pořád ale překládají více děl římských klasiků než knih našich současných autorů.