Často hledáte, jak…
Obálka vydání 46/2008
46/2008 • 9.–16. 11. 2008

Obamův svět

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kultura

Alois Nebel: Krize

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Umění umírat

Jan Gregor

Čtyřicet let po tragické smrti asi nejslavnější básnířky druhé poloviny dvacátého století Sylvie Plathové byly její pohnuté osudy zpracovány do filmové podoby.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Koukni se mi do očí

Jan Gregor

Deprese a zmar. Takové pocity mohly přepadat diváka u polských filmů, které se v posledních měsících dostaly do českých kin. Jenže teď se po drsném rodinném dramatu Náměstí Spasitele (2006) a vyrovnání se s národním traumatem ve filmu Katyň (2007) do tuzemské klubové distribuce dostávají dva snímky, jejichž vyznění je podstatně optimističtější.

Osvěžující temné proroctví

Ladislav Nagy

Dobré knihy nestárnou. O Programu pro přeživší z pera Chucka Palahniuka (1962) to platí bez výjimky. Devět let starý román vyšel v českém překladu poprvé před šesti lety; nyní jej nakladatelství Odeon vydává znovu – a dělá dobře.

Zamilovaný teoretik slov

Jan Němec

V Rozkoši z textu Barthes rozvíjí své pojetí textu až směrem k jakési individuální utopii: text jako zahrada Epikurova, místo rozkoše.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Románová show

Tereza Brdečková

Nový román Salmana Rushdieho (1947) Klaun Šalimar je romantická historie plná politiky, úmyslně barvotiskových obrazů a působivých „filmových“ scén.

Mladý šuhaj jede

Jan H. Vitvar

Cenu Jindřicha Chalupeckého získal minulé úterý Radim Labuda (1976), první slovenský výtvarník v devatenáctileté historii soutěže.

Téma

Moje černá pleť

Respekt

Moje černá pleť hrála v mém životě až moc důležitou roli.

Co tu chceš, negře

Marek Švehla

Začátkem padesátých let ale prezident Eisenhower jmenoval nového předsedu Nejvyššího soudu, přesvědčeného odpůrce segregace Earla Warrena, který přesvědčoval osm svých kolegů tak dlouho, až v dubnu 1954 mohl přednést jednomyslný výrok Nejvyššího soudu proti segregovaným školám. To byl jeden ze startovacích můstků k občanskému hnutí proti segregaci.

Tady nikdo nepochybuje

Tomáš Klvaňa

Automatické dveře hotelu Biltmore Arizona vedou přes bar na zatravněné náměstíčko nazvané Squaw Peak Lawn. Je úterý, slunečný den, který se (jak se na jihozápad Spojených států sluší) postupně změní v teplou noc plnou hvězd.

Dobře vychovaní rebelové

Tomáš Lindner

Jsou prý rozmazlení. A také nečtou, nezajímají se o dění kolem sebe, nechodí k volbám, mrhají čas na počítači, jen si nezodpovědně užívají a neumějí už ani pořádně demonstrovat. Ano, taková je podle mnoha škarohlídů dnešní (nejen) americká mládež.

Ztracený ráj, 2. díl

Jiří Sobota

Mladí Američané sní o lepších zítřcích a ti starší vzpomínají na staré dobré časy. Ve skutečnosti ale vlastně mohou myslet na něco hodně podobného.

Bude to dřina

The Economist

Až se Barack Obama v lednu nastěhuje do Bílého domu, bude muset čelit světu, který není zrovna kouzelný. Naopak, je v něm pěkný binec.

Obamův svět

Respekt

Přinášíme speciální téma reportáží a analýz o změně, která s Barackem Obamou přichází.