Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Osvěžující temné proroctví

Dobré knihy nestárnou. O Programu pro přeživší z pera Chucka Palahniuka (1962) to platí bez výjimky. Devět let starý román vyšel v českém překladu poprvé před šesti lety; nyní jej nakladatelství Odeon vydává znovu – a dělá dobře.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Dobré knihy nestárnou. O Programu pro přeživší z pera Chucka Palahniuka (1962) to platí bez výjimky. Devět let starý román vyšel v českém překladu poprvé před šesti lety; nyní jej nakladatelství Odeon vydává znovu – a dělá dobře. Mimo jiné tím vybočuje z obvyklé praxe, kdy nakladatel po vyprodání titulu – pokud zrovna nejde o něco tak masivně populárního jako Harry Potter – ztrácí o knihu zájem a čtenáři, jimž se nepoštěstilo dostat se k ní včas, mají prostě smůlu.

Program pro přeživší je asi nejlepší Palahniukův román. Pravda, postrádá onu vzteklou dynamiku Klubu rváčů a snad i některé rafinovanosti pozdějších děl, nicméně to vše bohatě vynahrazuje svým apokalyptickým rozměrem. Děsivý obraz světa, který Palahniuk ve svém románu vykresluje, není nepodobný paranoidním vizím dalších velkých spisovatelů americké současnosti, třeba Thomase Pynchona nebo Dona DeLilla: nitky náboženského fanatismu se zde proplétají s nitkami marketingu a masové manipulace. Samotný příběh možná není tak skvěle propracovaný jako opusy obou výše zmíněných autorů, přesto není o nic méně přesvědčivý. Navíc – a to působí v kontextu apokalypticky laděné literatury velice osvěživě – Palahniukovi není cizí smysl pro humor. I když je to humor místy dost černý.

Únik ze světa

„Jestli posloucháte, tak vás čeká…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].