Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Vražda v centru

Když se o mé vlasti zmiňují světová média, obvykle to – pokud nejde o sport – nevěští nic dobrého. Naposledy, když v centru Záhřebu vybuchlo auto. Stalo se to několik metrů od budovy parlamentu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Slavenka Drakulićová - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Slavenka Drakulićová - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Slavenka Drakulićová

(1949 v Rijece) je spisovatelka a novinářka. V Záhřebu vystudovala sociologii a komparatistiku, stala se novinářkou a od roku 1976 publikuje články jak doma v Chorvatsku, tak v zahraničí. Česky vyšly její knihy esejů Jak jsme přežili komunismus a Ani mouše by neublížili s podtitulem Váleční zločinci před haagským tribunálem. V současnosti pracuje na knize o transplantacích. Žije ve Stockholmu a v Záhřebu.

Když se o mé vlasti zmiňují světová média, obvykle to – pokud nejde o sport – nevěští nic dobrého. Naposledy, když v centru Záhřebu vybuchlo auto. Stalo se to několik metrů od budovy parlamentu. Oběťmi této typicky mafiánské popravy byli dva lidé: vydavatel a novinář Ivo Pukanić a jeden z jeho zaměstnanců.

Čím byla zpráva o smrti těchto dvou lidí tak zajímavá, že obletěla celý svět? Jejich vražda je symptomem většího a vážnějšího problému: dlouholeté a beztrestně rostoucí zločinnosti. Chorvatští politici zareagovali na bombu horečnatým proudem prohlášení a samotný prezident dramaticky zvolal: „Teď už jde do tuhého – buď oni, anebo my!“

Vláda se tvářila, jako kdyby to bylo obrovské překvapení, jako kdyby se u nás ještě nikdy nic podobného nestalo. Přitom dva týdny předtím kdosi z bezprostřední blízkosti zastřelil dceru politicky angažovaného advokáta. Někdo další…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].