Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Co by měla EU dělat, pokud se ruské jednotky odmítnou stáhnout z území Gruzie?

Bude-li Unie napříště od Ruska něco chtít, musí mít respekt, a ten nezíská dříve, než se v rovině zahraničněpolitické a bezpečnostní sjednotí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Michael Romancov - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Michael Romancov - Autor: Archiv • Autor: Respekt

MICHAEL ROMANCOV

Metropolitní univerzita Praha

Vztahy mezi aktéry mezinárodních vztahů mohou mít trojí podobu: kooperaci, konkurenci a konfrontaci. Má na to vliv řada faktorů a v případě vztahů s Ruskem je tím nejdůležitějším respekt. Po zhroucení SSSR Rusko cítilo, že mu kooperace dostatečný respekt u Západu nepřinesla, a tak přešlo k jiné fázi. Je nepravděpodobné, že by EU byla schopna zaujmout razantní postoj, její slova v Kremlu respekt nevyvolají, a proto se Rusko z Gruzie nestáhne. Bude-li Unie napříště od Ruska něco chtít, musí mít respekt, a ten nezíská dříve, než se v rovině zahraničněpolitické a bezpečnostní sjednotí.

BĚLA PLECHONOVOVÁ

Institut politických studií, FSV UK

Měla by usilovat o co nejkonzistentnější naplňování závěrů Rady Evropy z 1. září, v nichž je dost velký potenciál, a udržet koordinovaný postup s NATO. Dát Rusku pocítit, že přístup do kooperativních mezinárodních fór, o něž má zájem – WTO, strategické partnerství s EU –, není slučitelný s politikou agrese. Posílit politickou a ekonomickou podporu Gruzie a aktivizovat spolupráci s ostatními postsovětskými zeměmi regionu znejistělými ruským útokem, zejména Ukrajinou.

TOMÁŠ HAAS

poradce prezidenta ČR

Tato otázka v sobě skrývá hned několik dalších. Například: Co EU dělat chce a co dělat může? Teprve když si na ně odpovíme, můžeme se zamýšlet nad tím, co by měla dělat. Problém je, že si EU tyto otázky nekladla hned od začátku, kdy zvolila absolutní podporu Gruzie. Jak se ukázalo, vše nebylo tak černobílé a EU propásla možnost být moderátorem sporu.

Výsledkem bylo, že Rusové věc řeší po svém a že přibyla další otázka – co vlastně je „území Gruzie“? EU by měla přestat vydávat prázdná prohlášení a měla by hledat, jak pomoci problém řešit, ne jak jej pomáhat vyhrotit, konzervovat a prodlužovat.

JAKUB KULHÁNEK

Asocice pro mezinárodní otázky

Očekávat úplné stažení na úroveň před srpnem je nereálné. EU se především musí postavit realitě, ať už se ruské jednotky stáhnou či ne. Čím dál více jsme v zajetí neopodstatněné představy o nové studené válce. Současná situace rozhodně volá po rozsáhlém auditu vztahů EU s Ruskem (ale také s Gruzií). Takový proces však musí být co nejvíce oproštěn od zbytečných emocí. Ani jedna strana si totiž nemůže dovolit vážnou konfrontaci – Evropa potřebuje ruský plyn a ropu, Rusko evropské peníze. Unie by se proto měla snažit hrát roli nestranného prostředníka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 37/2008 pod titulkem Anketa: Co by měla EU dělat, pokud se ruské jednotky odmítnou stáhnout z území Gruzie?