Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jsi má Miss Kosmos

Skrepl u výstavy Miss Kosmos B. Š., jež je přes léto k vidění v ateliéru architekta Josefa Pleskota, zdůrazňuje: nejsem hyena, která se chce přiživit na jednom krutém příběhu ze života. Výstavu máme brát prostě jako spontánní reakci na šílené zprávy o kuřimské aféře, v jejímž centru stojí dvě týrané děti a jedna bytost s neidentifikovatelnou identitou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Nepochopitelné a zneklidňující. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Nepochopitelné a zneklidňující. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Už se koupe, už má nové kamarádky, už si věří víc než na začátku. Eliška Bučková (1989) se momentálně na vietnamských plážích připravuje na klíčový okamžik svého čerstvě dospělého života: za čtrnáct dní se může v letovisku Nha Trang stát Miss Universe. I kdyby se jí ale tenhle sen splnil, nebude se o ní mluvit víc než o dívce, která si vysloužila titul Miss Kosmos. Barboře Škrlové ho neudělila žádná porota soutěže krásy, ale Vladimír Skrepl (1955). Malíř fascinovaný lidskými deformacemi a mutacemi do těch nejpodivnějších podob.

Zvláštní kouzlo

Skrepl u výstavy Miss Kosmos B. Š., jež je přes léto k vidění v ateliéru architekta Josefa Pleskota, zdůrazňuje: nejsem hyena, která se chce přiživit na jednom krutém příběhu ze života. Výstavu máme brát prostě jako spontánní reakci na šílené zprávy o kuřimské aféře, v jejímž centru stojí dvě týrané děti a jedna bytost s neidentifikovatelnou identitou. Není proč mu nevěřit. Pro Skrepla byla podobná témata vždycky východiskem k volným asociacím, a ne ke karikování nebo vykládání dané události. Člověka víceméně vnímá jako tvora, od kterého se nic jiného než hrůza nedá čekat, a na svých živelných malbách se už dávno před Kuřimí dostával až tam, kam není radostné nahlížet.

Pro novou výstavu vytvořil tři velkoformátové obrazy složené z osmi pláten. Hlavní prostor patří vyobrazení démonických permoníků se zvířátkovskými…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].