Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nevázaná literatura

Navenek vypadá knižní průmysl neotřesitelně: vloni vyšlo v USA 411 tisíc nových titulů a prodaly se více než tři miliardy knih. V literatuře pro dospělé, která tvoří pilíř trhu, dosáhl růst 4,3 procenta. Ve skutečnosti jsou však stávající poměry nejisté.

Jeff Bezos, zakladatel a ředitel Amazonu, kam chodí nakupovat téměř čtyři pětiny zákazníků internetových knihkupectví, vypadá od pohledu neškodně. Ovšem v knižním průmyslu se pro leckoho stal nezaplašitelnou noční můrou. Nejdřív svými internetovými obchody udělal v devadesátých letech čáru přes rozpočet knihkupcům, a teď bere ztečí další odvětví, jak to sympaticky vylíčil ve svém projevu na veletrhu Book Expo America (BEA) 30. května v Los Angeles.

Navenek vypadá knižní průmysl neotřesitelně: vloni vyšlo v USA 411 tisíc nových titulů a prodaly se více než tři miliardy knih. V literatuře pro dospělé, která tvoří pilíř trhu, dosáhl růst 4,3 procenta. Ve skutečnosti jsou však stávající poměry nejisté. V Americe se stejně jako v mnoha dalších bohatých zemích čte čím dál méně. Podle studie, kterou provedla nezávislá federální agentura Národní nadace pro umění, je čtení pro zábavu na ústupu, zejména mezi mladými lidmi. Od roku 1985 podíl knih na celkových výdajích na zábavu v Americe poklesl o sedm procentních bodů.

Papír ještě pořád vede

Knihy doznaly za půl tisíciletí jen málo změn, ale právě teď možná stojí na prahu digitalizace. První čtečku elektronických knih ve vysokém rozlišení uvedla na trh firma Sony v roce 2004. Vloni v listopadu představil Amazon svou čtečku Kindle v ceně 359 dolarů. Je vybavená vysokorychlostním bezdrátovým připojením k internetovému obchodu firmy, díky němuž lze stahovat elektronické knihy během několika vteřin.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].