Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Po slunečných dnech přišly deště. Zvedly se hladiny řek. Vítězstvím nejvyšší nabídky 1,7 miliardy korun podané společností Sekyra Group skončil v Praze boj developerů o Rohanský ostrov. Vláda uznala Kosovo.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Po slunečných dnech přišly deště. Zvedly se hladiny řek. Vítězstvím nejvyšší nabídky 1,7 miliardy korun podané společností Sekyra Group skončil v Praze boj developerů o Rohanský ostrov. Vláda uznala Kosovo. Vedení Světového fondu na ochranu přírody varovalo lidstvo ze svého ženevského sídla, že planeta Země dnes prochází jednou z největších vln vymírání živočišných druhů ve své historii a že za tento jev může především lidské drancování přírody. Není to nějaké zjednodušování na efekt. Prostě to tak je a situace je velmi vážná, komentoval zprávu pro MF Dnes expert Světového fondu Rolf Hogan. V Nasavrkách odbahnili místní rybník. Východočeská policejní správa převzala od havlíčkobrodské policie zatím marné pátrání po devítiletém chlapci Jakubu Šimánkovi, který před 14 dny beze stopy zmizel při hře v městském parku. Průzkum Masarykovy univerzity v Brně odhalil, že téměř 20 procent českých občanů zažilo na vlastní kůži diskriminaci kvůli věku. Prezident Václav Klaus vetoval antidiskriminační zákon. Danica a Tomáš Kostovi oslavili v Praze na Staroměstské radnici diamantovou svatbu. Pražská burza narostla o šest a půl procenta. „Jedenatřicetiletému Janu Tamášovi se třesou ruce. Tiše říká, že mu není dobře. Se svým kolegou už zhubli dohromady o osm kilogramů,“ napsal deník Právo ve své titulní reportáži o hladovce dvou členů Humanistického hnutí, kteří se před týdnem rozhodli nejíst na protest proti umístění americké radarové základny v brdských lesích. O tom nic nevím a je mi to jedno, holt budu muset vyjít s menší finanční částkou, komentoval na dotaz Lidových novin zájemce o funkci senátora Svatopluk Karásek rozhodnutí Strany zelených, která se rozhodla potrestat seškrtáním stranického příspěvku na volební kampaň ty své kandidáty, kteří v rozporu s rozhodnutím Republikové rady Strany zelených jsou pro americký radar. Ropa opět atakovala hranici 130 dolarů za barel. Znovu prudce stouply ceny pohonných hmot. Noviny přinesly zprávu o strašném zemětřesení, které zabilo desítky tisíc lidí v čínské provincii S’-čchuan. Intel koupil část Internet Mallu.

Nekoukám se jinam, když se mi něco nelíbí, řekl novinářům MF Dnes v nemocnici dvaadvacetiletý otec ročního syna, který ve Strakonicích okřikl skinheady řvoucí na ulici „Židi do plynu“, a jeden z násilníků ho za to bodl dýkou zezadu do krku; ostří zasáhlo míchu, poraněný muž ochrnul na levou polovinu těla a lékaři zatím nevědí, zda následky budou či nebudou trvalé; Židovská obec v Praze poté mládenci nabídla finanční pomoc, léčení v lázních a právníka. Po 12 letech získala Slavia titul zdejší fotbalové ligy. Výrobce sušenek Opavia přiznal v napjatě očekávané výroční zprávě, že tatranky a fidorky už bohužel neletí. Po 190 letech se znovu rozhořel spor o pravost Zelenohorského a Královédvorského rukopisu. Penzijním fondům se propadl zisk. Při kopání tunelu pro silniční průtah se propadla zem v pražské Stromovce. Teď pracujeme na teorii inspirované mraveništěm: tam nikdy nedochází k zácpám, a přitom tam neexistuje centrální řízení, komunikují ti, co jsou si nejblíž, a výsledkem je plynulý tok – to je možné řešení zdejší dopravní situace v celé zemi, popsal Hospodářským novinám poslední badatelské aktivity svých vědců děkan ostravské fakulty elektrotechniky a informatiky Ivo Vondrák. Uplynulo 60 let od zrodu indulony. Podnapilý syn ministra průmyslu Václav Říman pobodal na vysokoškolských kolejích v Praze kolegu studenta, který zaklepal na dveře jeho pokoje a žádal ho, ať konečně se svými kamarády ztiší hlučnou oslavu a dovolí ostatním v klidu studovat a spát; ministrův syn byl obviněn z pokusu o těžkou újmu na zdraví. Statistika odhalila, že Češi začali šetřit a přestali utrácet. Škoda Auto oznámila, že zase prodala víc aut. Vědci vydali zprávu, že každý strom rostoucí ve městě má pozitivní vliv na zdraví dětí. Při pokusu jezdit na bicyklu po laně nataženém v šestimetrové výši spadl na zem a zahynul artista Manuel Berousek alias Berondini. V pražském Divadle Archa se konala premiéra Havlova Odcházení. Boris Hybner se stal profesorem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2008 pod titulkem Minulý týden